OL 2020 – Tokyo

Det er verdensmetropolen Tokyo som skal arrangere sommer OL i perioden 24. juli til 9. august 2020. Det enorme arrangementet ble tildelt Japan i knallhard konkurranse med de to sterke kandidatene Madrid og Istanbul, og vår egen professor Ole Loe har kikket litt nærmere på hvorfor de olympiske leker er tilbake i Asia for femte gangen.

Kan du fortelle litt mer om Japan og Tokyo?

Japan er en asiatisk stormakt med nesten 127 millioner innbyggere, og landet består ca. 6800 øyer. Nippon og Nihon er de japanske navnene på landet, men ‘Soloppgangens land’ er også et navn som brukes. Japan var en supermakt i 70- og 80-årene på grunn av sterk økonomisk vekst, men hadde en voldsom eksport-nedgang da finansboblen sprakk på 90-tallet.

Tokyo er en fantastisk flott hovedstad og landets største by med 13 millioner innbyggere. Denne storbyen er et hovedsenter for business, handel og industri i Japan og Asia. En verdensmetropol som kan by på uendelige opplevelser, med en blanding av å være veldig moderne og samtidig veldig tradisjonell og ekte.

Tokyo vant avstemningen som 2020-vertsby med fokus på enestående idrettsfasiliteter, verdensledende transportssystem, teknisk briljanse og tidligere OL-erfaring fra 1964.

Men fyll opp lommeboken innen avreise til OL 2020 fordi det er dyrt å være turist i Tokyo. Du vil nemlig bli fristet av alt innen mat, shopping, byggverk og suveren service!

Er Tokyo et fornuftig valg for OL 2020?

Ja, det vil jeg si. IOC tok denne avgjørelsen tilbake i 2013, så la oss kalle det et klokt men også et emosjonelt valg. Kanskje har det vist seg være et veldig smart valg fordi uroen har økt i omfang i Tyrkia, mens den spanske økonomien definitivt har sett bedre dager. Tokyo byr på trygghet og stabilitet, i tillegg har de finansielle muskler, bred erfaring innen bygging av anlegg og det er struktur og disiplin.

Verden krever at de olympiske leker igjen setter idretten og prestasjoner i fokus! Publikum og utøvere er drittlei etter å ha fått nok av turbulens og utenomsportslig skittkasting som la en klam hånd over OL i Sotsji, samt politisk uro og korrupsjonsanklager som preget OL i Rio de Janeiro.

Glem heller ikke den økte spenningen mellom USA, Nord-Korea og Sør-Korea som skremte livet av de fleste i nedtellingen til OL i PyeongChang i 2018.

Hvor viktig er dette OL 2020 for Japan?

Jeg tror det nesten er umulig å beskrive viktigheten av å være vertsby for nettopp disse olympiske leker. Tenk bare tilbake til Japan og tragedien i mars 2011. Jordskjelvet som ble målt til 9 på Richters skala, den voldsomme tsunamien og flere ødelagte atomkraftverk. Dette var Japans verste krise siden 2. verdenskrig!

Katastrofen kostet nesten 15 000 menneskeliv, og landet preges fortsatt av både sorg, angst og fortvilelse. Men OL-avgjørelsen gav japanere håpet og troen tilbake, og turistnæringen ville ikke glemme Japan tross økt internasjonal frykt og skepsis for å reise til landet på grunn av naturkatastrofer.

Eksperter tror faktisk at over 40 millioner turister setter kurs for landet årlig de neste to årene frem til OL-ilden tennes, og dette gir viktige inntekter til japanerne.

Men er det nå trygt å reise til Japan?

Ja, det er lav kriminalitet i landet, politiet er til å stole på og sannsynligheten for terrorangrep er svært liten. Nord-Koreas leder Kim Jong-un har tidligere truet Japan og Tokyo med missiler, men den trusselen er nå svekket etter de siste ukers positive Korea-møter. Det er dog umulig å vite hva Donald Trump og hans irrasjonelle gjeng vil foreta seg!

Japan er verdens mest utsatte land med tanke på jordskjelv, men også blant de beste i verden med tanke på sikkerhet og trygghet. God infrastruktur med strenge krav til bygninger, konstruksjoner og veinett. Jordskjelv og vulkanutbrudd er liksom en del av den japanske hverdagen fordi værgudene er umulige å kue.

Hva med folk flest i landet? Gleder de seg?

De frykter pengebruken rundt OL 2020 mer enn værgudene. Med en offentlig gjeld på 250 prosent av landets BNP har Japan verdensrekorden i statsgjeld!

OL er godt kjent for budsjettsprekker og kostbare anlegg, og det er nå klart at Japan har gått på en voldsom økonomisk budsjettsprekk. Det ryktes at kostnadene er dobbelt så høye som først lagt inn i budsjettet. Da Japan ble tildelt lekene i 2013 var antydet budsjett på ca. 50 milliarder kroner (idrett og infrastruktur).

Joda, nye imponerende idrettsanlegg bygges innenfor avtalte frister, kapasiteten på flyplassene økes betraktelig, og en ny jernbanelinje skal korte ned reisetiden til og fra flyplassene. Men regningene har ballet på seg, og nå viser kalkulatorens utregninger en totalkostnad på drøye 108 milliarder kroner!

Dette er veldig bekymringsverdig for Japan fordi landets befolkning har flere store utfordringer foran seg.

Kan du dele mer om denne internasjonale bekymringen med våre lesere?

Vi husker vel Japan som elekronikkens hovedsete? En klassisk stormakt med Nintendo, Panasonic, Sega og Sony. Men det var da og ikke nå. De har fått knallhard konkurranse fra giganten Kina og Sør-Korea. Husker du bilene som stod i oppkjørselen til nabohusene? Bilprodusentene Toyota, Nissan og Honda stengte sine fabrikker etter jordskjelvkatastrofen i 2011.

Japansk økonomi står foran en usikker fremtid. Aldrende befolkning, svak lønnsvekst, høy statsgjeld, lav fødselsrate, lav immigrasjonrate og det er færre investeringer i landet. Japansk business og selskaper består gjerne av et styre med aldrende menn, men samtidig ser du få utenlandske ledere på toppnivå. Det betyr mindre internasjonal innflytelse, gjerne svekket engelsk språkkunnskap som igjen hindrer teknisk nyutvikling og innovasjon.

Mens Japan har vært akterutseilt teknologisk har Kina dundret fremover med enorm vekst og store internasjonale ambisjoner. Dette gjør OL-2020 til et maktspill som brer seg langt utover både idrettsanlegg, imponerende konstruksjoner og det kollektive transportssystemet.

Her snakker vi om to erkerivaler som gjør seg klar til en politisk storkamp på den teknologiske arena, og dette temaet skal vi sette fokus på i neste ukes intervju.

Ole Loe

Vi takker vår professor Ole Loe for hans tanker rundt Japan. Han kommer tilbake neste uke med sine tanker om hvorfor nettopp Tokyo og Japan vil være i stand til å gjennomføre tidenes teknologi-OL.

Les våre andre nyheter her!