Sommer OL – HistorienHer finner du hele historien om hvordan Sommer OL eller Olympiske Sommerleker ble til. Det er en lang artikkel, men vi håper du finner den lettlest og underholdende.

Det viktigste er ikke å vinne, men å delta, sa franskmannen Pierre de Coubertin.

I 1884 tok han initiativet til en internasjonal kongress i Paris med rike representanter fra viktige land. De ble enige om å arrangere olympiske leker hvert fjerde år, og alt skulle styres av den olympiske organisasjonen (IOC).

Først ut var sommer-OL i Aten med 44 øvelser. Utviklingen i antall øvelser viser Paris-1900 hadde 87 øvelser samt norske utøvere og kvinnelige deltakere på programmet, mens det var totalt 94 øvelser i St. Louis sommeren 1904. Tallene hadde vært enda høyere hadde det ikke vært for at OL kom i skyggen av de kulturelle verdensutstillingene.

Men nå skal vi la vekstkurvene få vokse for seg selv fordi det er mer interessant med et par skråblikk på den mildt sagt fascinerende OL-historien.

Flere idretter

Flere idretter, deltakere og øvelser er jo en god mix for kaos, drama og høy temperatur. Eller? Det begynte faktisk ganske pent, rolig og uventet. Kunst var nemlig på OL-programmet fra 1912 til 1948! Ja, du leste riktig. Her kunne amatører konkurrere i arkitektur, malekunst, musikk og litteratur mens samme konkurransedag kunne by på skyting, diskos og vektløfting.

Utrolig men sant! Heldigvis hadde finnene bestemt seg for å fjerne disse kunstnerske innslagene innen utøverne satte kursen for OL i Helsinki i 1952.

Vi er noe usikre på hvordan kunst passet inn i det olympiske mottoet «Citius, Altius, Fortius» som på latinsk betyr Raskere, Høyere, Sterkere. Men OL-historien har nok av eksempler og historier på atleter som har løpt raskt, hoppet høyt, kastet langt og løftet tungt.

Hva skulle til for å være med?

Skulle du være med i olympiade den gangen ja da var det ekstra viktig at du hadde både tålmodighet og sterk psyke. St. Louis-OL i 1904 varte nemlig i over 4 måneder! Logistikken falt nok ikke helt i smak hos de antatte deltakerne og denne olympiaden regnes nærmest som et amerikansk mesterskap. Norge stilte ikke, men de var med fire år senere da London skulle være arrangør.

Egentlig skulle sommer OL flytte seg til Roma, men vulkanutbrudd hadde ført til at nasjonen måtte bruke alt av budsjetter på å bygge opp igjen Napoli og området rundt. London kunne derfor by opp til OL og fest den sommeren 1908, med 24 idretter på programmet inkl kunstløp (!).

Bakeren fra vulkanøya

Britene dominerte stort med 56 gull og totalt 145 medaljer, men publikumsfavoritten ble en baker fra vulkanøya, nemlig Dorando Pietri. Han vant maratonløpet til tross for at han svimet av 4-5 ganger og måtte hjelpes i mål.

Resultat: Diskvalifikasjon. Men den britiske dronningen stilte opp med en egen æresmedalje og Pietri ble omtalt som helt både i Storbritannia og i hjemlandet.

Stockholm-OL i 1912 var første gang startlisten hadde deltakere fra alle fem verdenskontinentene, og her ble olympiademottoet Citius, Altius, Fortius virkelig satt på prøve. Det var semifinale i bryting mellom finske Alfred Asikainen og Martin Klein fra Russland, og det varte og rakk før avgjørelsen kom. Glem overtid, Sudden Death, Overtime og Golden Goal, dette oppgjøret varte utrolig nok nesten 12 timer!

OL i Berlin i 1916 ble dessverre ikke arrangert, og det skyldes 1. verdenskrig.

Antwerpen i Belgia var vertsby for sommer OL i 1920, og dette var første gang man kunne se det olympiske flagget vaie. De store taperne fra krigen Tyskland, Østerrike, Ungarn og Tyrkia fikk ikke lov til å delta, og Russland var ekskludert på grunn av landets forhold til den vestlige verden. Skyting ble det uansett.

Den eldste OL vinneren

Den skuddsikre svensken på 73 år Oscar Swahn ble eldste gullvinner i OL noensinne da han feide ned ekte levende lettbeinte reinsdyr fra Lappland. Spillerne med de svensk-klingende navnene Benson, Fredrickson, Fridfinnson, Halderson og Johannesson kunne også juble for gull i Antwerpen fordi Canada tok OL-gull i …ishockey!

Neste vertsby for de olympiske leker lå bare et knallhardt slagskudd unna Belgia, nemlig Amsterdam. Men Pierre de Coubertin likte Paris bedre, og franskmenn får det som regel som de vil. Tyskland satt fortsatt i skammekroken i 1924, og det var en enorm interesse rundt sommer-OL i Frankrike. 3 089 utøvere skulle konkurrere i 17 ulike idretter med totalt 126 øvelser.

Finland utmerket seg som nasjon med totalt 14 gull, og friidrettsløperen Pavo Nurmi dominerte med ytterligere 5 gullmedaljer etter å ha sikret seg 3 gull i Antwerpen. En annen med lunger av stål var svommeren Johnny Weissmuller som vant 3 OL-gull og som senere ble en meget kjent skuespiller i Hollywood for sin Tarzan-rolle.

OL 1928

OL-1928 ble tildelt Amsterdam, og dette var første gang den olympiske ild ble tent inne på stadion. Visste du at den norske kongen Olav den 5. vant gull i seiling denne sommeren?

Somer-OL i 1932 i Los Angeles ble et ribbet arrangement sammenlignet med Amsterdam fire år tidligere fordi store nasjoner samt Norge ikke hadde råd til å reise over til USA. Det var tunge tider og verdenssamfunnet hadde generelt dårlig økonomi. Men tro ikke at det satte en stopper for å lage fest på amerikansk jord.

Mens IOC mottok bare et bud på aktuell vertsby for OL i 1932 var det utrolig nok 13 ulike søknadsbyer som ville arrangere de olympiske leker i 1936. Barcelona fikk alle stemmene og velkjente storbyer som Dublin, Budapest, Buenos Aires og Lausanne måtte innse nederlaget. Dessverre gjorde IOC en gedigen tabbe i å la seg overbevise om å gi sommer-OL til Berlin…

Tysklands rolle

Tyskland har spilt en betydelig rolle i den olympiske historien, og spesielt Sommer OL i 1936 vil for alltid ha en viktig rolle både blant historikere, vitenskapsmenn og sportsfanatikere. Nazistene i Berlin var med på å forme OL for fremtiden og spesielt de symbolene og tradisjonene som senere har blitt kjent verden over samt mediaeksponeringen.

De olympiske leker i 1936 i Berlin var perfekt timing for Adolf Hitler. Han var totalt uinteressert i sport, men nå fikk han tidenes eksponeringsmulighet til å vise frem Nazi-Tyskland verden over. Det var propaganda på høy turbo og Josef Goebbel lot ikke la denne muligheten gå fra seg. Planen var at den ariske rase skulle overlegent seire med verden som publikum.

Med direkte sendinger og LIVE-oppdateringer kunne Hitler og naziledelsen stolt presentere Berlin-OL som historiske fordi de kunne vise til nærmere 100 timers direktesending på TV. Verden var vitne til et storslagent idrettsarrangement velregissert med tysk jerndisiplin og nazister både foran og bak kamera.

Det var bare så synd for Hitler at den mørkhudete gullgrossisten Jesse Owens ikke fulgte regien. Han vant fire gull fordi han løp fortere og hoppet lengre enn sine konkurrenter, og det gjorde maktsyke Hitler veldig forbannet. Visste du at Sommer OL også kalles Olympiske sommerleker?

Sommer OL under andre verdenskrig

I 1940 skulle OL-fakkelen til Tokyo. Men verden var i krig, og Japans angrep på Kina fikk IOC på andre tanker. OL ble flyttet til Finland, men arrangementet måtte selvfolgelig avlyses fordi Sovjetunionen hadde angrepet Finland. Derfor ble det ikke noe OL i 1940 ei heller i 1944. London skulle ha vært vertsby, men alle vet hva som foregikk mellom 1939 og 1945. La oss derfor forbigå de årene i stillhet.

Les mer om Sommer OL hos Wikipedia.

Eller les historien om Vinter OL her!