For første gang siden 1924 vil Paris nok engang fungere som vertsby for sommer-olympiaden. Lekene vil være sentrert rundt elven Seinen, noe som garantert vil skape et ekstraordinært skue. Ordføreren i Paris, Anne Hidalgo, har lovet kostnadseffektive og bærekraftige leker, som setter forventingene høyt for sportsarrangementet.

100-årsjubileum

De moderne olympiske sommerleker er en internasjonal multisportkonkurranse som arrangeres hvert fjerde år. Sommer-OL regnes for å være den mest prestisjefylte sportsbegivenheten i verden.

Paris er nå i full gang med forberedelser og forhåpningene er skyhøye, 100 år etter at lekene ble arrangert her sist. Det er store forventninger til OL 2024, spesielt blant den yngre generasjonen. Komiteen har som mål å imøtekomme alle samfunnets håp.

Utvelgelsesprosessen

Den franske hovedstaden la offisielt inn sitt bud 23. juni 2015. På komitémøtet i Lima, Peru i 2017 sto det strid om OL skulle avholdes i Paris eller Los Angeles, men det var Frankrike som vant avstemningen denne gangen. Dermed ble det bestemt at Los Angeles skal avholde de neste sommerlekene, i 2028.

Med dette blir den franske hovedstaden den andre byen, etter London, som arrangerer sommer-OL tre ganger (etter 1900 og 1924), og vil markere hundreårsdagen for de siste olympiske leker som ble holdt på parisisk jord. Sommerlekene vil finne sted mellom 26. juli og 11. august 2024.

Hva med maskotene

Maskoter har vært de beste ambassadørene for verdens største sportsbegivenhet siden Schuss ble introdusert i 1968. Disse karakterene er basert på de ikoniske røde hattene i frygisk stil, som ble populære under den franske revolusjonen. Det er disse som er maskotene for de olympiske og paralympiske leker 2024 i Paris.

Phyrges er små figurer som representerer den franske frihetens ånd, mens de bærer et stykke av landets historie. Frankrike har laget to versjoner av disse, hvor den paralympiske luen har en protese på høyre bein. At den paralympiske maskoten er synlig funksjonshemmet sender et sterkt budskap om inkludering.

Nye olympiske grener i 2024

Det forventes at det vil være totalt 32 idretter i de olympiske leker i Paris 2024, med mer enn 10 000 utøvere fra over 200 nasjoner. I tillegg til de tradisjonelle grenene, vil de kommende sommerlekene også inkludere nye grener, som breakdance, skating og surfing.

Oppmerksomheten rundt sportsarrangementet er hovedsakelig rettet mot Paris, men dette er imidlertid ikke den eneste byen som får være vertsby i 2024. Seiling vil blant annet foregå i Marseille, og håndball i Lille. Det vil spilles fotball i både Bordeaux, Lyon, Saint-Etienne, Nice, Nantes, Marseille i tillegg til Paris. Teahupo’o på Tahiti, den største øya i Franske Polynesia, skal arrangere OL i surfing.

Konkurranser for menn og kvinner vil inneholde en-mot-en-kamper, samt premieavgjørelse av dommere.

Norge til gull

Også Norge stiller med en rekke gullkandidater til lekene i Paris, så nordmenn kan gjøre seg klare for å heie på Karsten Warholm 400 meter hekk, Jakob Ingebrigtsen 1 500 meter sprint, Casper Ruud i tennis og Viktor Hovland i golf.

Se OL på TV

Discovery Communications, som også eier TVNorge og Eurosport, har siden 2018 hatt alle rettighetene til alle OL-arrangementer. Det er derfor mulig å se sommerlekene på disse kanalene, om du ikke har mulighet til å reise til vertsbyene.