Er du en fri mann? Snakker du gresk? Ja, da kan du nemlig være med på det som var starten på de antikke leker 776 år f.Kr noe som senere skulle bli til nåtidens OL slik vi kjenner den. Øvelsen var 192,27 meter sprint med nakne deltakere og vinneren sikret seg den berømte oliven grenen samt heder og ære.

Brutale øvelser

Senere ble flere øvelser lagt til i konkurransen, og det inkluderte selvfølgelig boksing, bryting, femkamp, stridsvognsløp og den brutale konkurranseformen Pankration som tillot det meste innen slåssing. Det var godt det var fire år mellom hver olympiade fordi man trengte mye tid for å lege de mange skadene, dype kutt og stygge brudd!

I 146 f.Kr. blir Hellas en romersk provins, og grekerne er ikke lenger ensomme konger på verken haugen og på idrettsbanen. Nå kommer romerne til makten, og det er vel aldri noen som har sådd tvil om deres konkurranseinstinkt… Med kristendom som religion ble de olympiske leker og de greske guders æredyrkelse forbudt av keiseren Theodosius i år 393 e.Kr, og noen tiår senere ble Olympiaden og templene ødelagt av romerne.

Det var verken fredelig, harmonisk, vennskapelig eller tegn på fair-play. Hva hadde skjedd med Olympismens mål? Til tross for over 1 000 år med mye blod, svette og tårer var de antikke leker nå i ferd med å gå i glemmeboken.

Året 1896

Men året 1896 er selve starten på de moderne olympiske leker, og grundleggeren er fransk og heter Pierre de Coubertin. La oss kikke litt nærmere på denne herremannen født i 1863 og som knappe 100 år senere ble etterfulgt av giganter som Juan Antonio Samaranch, Jacques Rogge og Thomas Bach.

Pierre de Coubertin var interessert i historie og oppdragelse av de unge, og han så viktigheten av å bruke idrett i utdanning. Det handlet om å skape mot, tillit og beslutsomhet. Som baron hadde han tid, mulighet og ressurser til å farte rundt i Europa, og han fortalte betydningsfulle menn om sitt ønske om å skape disse store idrettskonkurransene.

IOC dannes

Etterhvert forstod han at dette var noe som kunne kombineres med de gamle olympiske ideene fra antikkens dager, og i i 1894 framsatte franskmannen ideen om å gjenskape de olympiske leker. En internasjonal olympisk komite ble satt sammen av betydelige menn som betydde at IOC var dannet. Nå skulle det bli moro hvert fjerde år!

Coubertin var generalsekretær for IOC mellom 1894 og 1896 og senere president fra 1896 til 1925. Fyren var jo blant idrettens første store ildsjeler og en idrettsleder med pondus, store visjoner og idealer. Glem ikke at han var en fredsmekler fordi internasjonale idrettskonkurranser skulle jo skape fred slik at nasjonene kunne unngå krig og stridigheter.

Nå skulle Aten igjen være vertsnasjon med totalt 14 ulike nasjoner på deltagerlisten. 43 øvelser og 250 mannlige deltakere (med klær på!) Men det var likevel ikke gitt at Aten og Hellas ble valgt som OL-arrangør. Både London og Paris ble nevnt som aktuelle byer, og de hadde stor støtte. Men Hellas hadde jo de historiske røttene på sin side.

Utfordringene

Det var likevel to betydelige problemer å løse. Hellas var langtfra politisk stabilt og landet slet med store økonomiske problemer. Ville de virkelig tåle disse gigantiske utgiftene relatert til OL? Men det greske folket samlet inn penger og kjøpte billetter samt at rike forretningsmenn donerte store beløp og ressurser til finansieringen av olympiske anlegg. Hellas viste en velvilje som var helt unik, og utøvere stilte opp på dugnad for å få alt på plass!

Åpningsseremonien ble holdt 6. april, og det var utrolige 80.000 tilskuere på tribunen. Stolte mannlige utøvere fra 14 ulike nasjoner var oppstilt på stadion mens Olympiahymnen ble fremført av 9 orkestere og 150 korsangere. Hymnen som er et verk av den greske komponisten Spyros Samaras og med tekst av Kostis Palamas ble i 1960 utnevnt til å være OL’s offisielle hymne.

Klar, ferdig, gå! Nå skulle det strides i form av 13 lovlige øvelser som senere ble til 9 på grunn av avlysninger. Du kan vel gjette hva programmet på 43 ulike kategorier bestod av? Klassiske idretter som bryting, fekting, skyting og vektløfting var på listen samt friidrett, sykling og turn. Det skulle også konkurreres i tennis og kanskje noe overraskende svømming.

Kansellerte øvelser

Dessverre spilte ikke værgudene på lag med seilerne og roerne så dette ble avlyst til stor skuffelse for deltagerne på grunn av for mye vind og altfor kaldt vann. Dessverre ble fotball og cricket fjernet i forkant av lekene som ble avviklet over 10 dager.
Det kommer vel ikke som noen overraskelse at USA herjet med totalt 11 gull (vinneren fikk faktisk medaljer i sølv, en krone av olivengrener og et diplom!), og at nærmere 200 greske atleter gjorde sitt land stolt ved å sikre seg totalt 46 medaljer (10 gull).

På startstreken stod også tyskere, franskmenn og briter side om side med nasjoner som Ungarn, Australia, Danmark og Sveits. OL i 1896 hadde også et mixed lag med utøvere fra Bulgaria, Chile, Italia, Osterrike og våre svenske naboer. Visste du at Australia, Hellas, Frankrike og Storbritannia har vært med i samtlige sommer-OL?

Det er ganske fascinerende å se hvilke øvelser som var på friidrettsprogrammet. Du trodde kanskje verden og idretten har forandret seg mye siden slutten av 1800-tallet? Da må du tro om igjen fordi dette er kjente og kjære øvelser den dag: 100 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter, 110 meter hekk, maraton, høyde, stavhopp, lengde, tresteg, kulestøt og diskos.

De moderne olympiske leker.

Den første moderne olympiske konkurranse var innledende heat på 100 meter, mens den første olympiske vinneren ble tresteg-hopperen James Brendan Conolly fra USA 6. april 1896. Den allsidige amerikaneren var forresten meget god i både høyde og lengde, og han representerte et meget sterk amerikansk lag i friidrett. Den mest populære vinneren var nok den greske bonden og sauegjeteren Spiridon Louis som seiret i historiens første OL-maraton.

Olympiadens ideal kunne ikke fått en bedre start!

Lite visste man da at OL-sirkuset først skulle vende tilbake til Hellas i 2004. Les mer om de Olympiske leker hos Wikipedia.

Les historien om Vinter OL her!
Les historien om Sommer OL her!

Olympiskeleker.com