“Det viktigste er ikke å vinne, men å delta”. Det er mye sant i det utsagnet, men det er noe helt spesielt med OL medaljer. En OL medalje er så mye større enn selve utøveren / utøverne. Det handler også om nasjonal stolthet. Ekstra spesielt er det for oss nordmenn som tilhører tidenes mestvinnende nasjon i vinter OL.

Fremtidige OL

Norske medaljer i OL

Lille Norge har vunnet flere medaljer under vinter OL enn noen nasjon – og det med stor margin.

Topp 10 OL medaljer – vinterleker

  1. Norge: 368
  2. USA: 305
  3. Tyskland: 240
  4. Østerrike: 232
  5. Canada: 199
  6. Sovjetunionen: 194
  7. Finland: 167
  8. Sverige: 158
  9. Sveits: 153
  10. Nederland: 130

De samme landene ligger på topp 3 når det kommer til gullmedaljer:

  1. Norge: 132 gullmedaljer (5 millioner innbyggere)
  2. USA: 105 gullmedaljer (325 millioner innbyggere)
  3. Tyskland: 92 gullmedaljer (83 millioner innbyggere)

Statistikken blir ekstra spesiell når man tar innbyggertallene med i betraktningen.

OL medaljer i sommerlekene er noe vi ikke liker å snakke om i Norge. Det kan muligens ha en sammenheng med at vi ligger på 25. plass på listen over mestvinnende nasjoner med totalt 152 medaljer. Til sammenlikning så har USA 2522 medaljer i sommerlekene.

Det betyr at Norge ligger på 10. plass over nasjoner med flest OL medaljer når vi kombinerer sommer OL og vinter OL.

Disse tallene fører oss til to spørsmål:

  • Hvorfor dominerer Norge i vinter OL?
  • Hvorfor gjør ikke Norge det like godt i sommer OL?

Norges dominans i vinter OL

Vinter OL

Det finnes ingen fasitsvar på hvorfor Norge utklasser alle andre land i vinterlekene. Sannsynligvis er det en kombinasjon av mange medvirkende årsaker:

  • Norge har veldig lange og kalde vintre. Store deler av landet har snø halve året.
  • Det norske fjellandskapet er ypperlig for vintersport.
  • “Nordmenn er født med ski på beina”. Vi har fortsatt til gode å se at noen blir født med ski på beina, men vintersport er unektelig en del av kulturen vår.
  • Norge er et av de rikeste landene i verden og dermed har vi råd til å investere i utøverne våre.
  • Sammen gjør vi hverandre gode.

Man gjør også lurt i å ikke undervurdere arbeidet som blir gjort av Olympiatoppen, som har ansvaret for å utvikle norsk toppidrett.

Olympiatoppen fokuserer på å gjøre de beste bedre, å gjøre de beste flere, og utvikle morgendagens utøvere. Dette oppnår de med hjelp av treningsmetoder, kosthold og teknikk. Mye av dette arbeidet blir gjort på Toppidrettssenteret i Oslo.

En annen medvirkende årsak som ofte blir nevnt er breddeidretten. Det er utrolig mye sport i Norge og de fleste barn er innom mange forskjellige idretter før de spesialiserer seg på én gren i tenårene. Det gjør at de ofte har et godt grunnlag. Det sies at det tar 10 år med trening før en utøver når toppen. Dersom en utøver spesialiserer seg som 17-åring, så når hun toppen som 27-åring, når kroppen er på det sterkeste. Både i USA og Kina er det normalt at barn spesialiserer seg allerede fra 7-års alderen og når da formtoppen allerede som 17-åringer.

Det har også blitt spekulert en del om at enkelte norske utøvere har dopet seg, men det finnes ingen bevis, så det forblir spekulasjon.

Manglende resultater i sommer OL

odds på friidrett

Den norske vinteren som er så viktig for at vi gjør det bra i vinter OL er selvsagt en viktig årsak til at vi ikke gjør det bra i sommer OL. Er det sånn at det ikke er mulig å få både i pose og sekk?

Kanskje, men vi bør ikke avfeie sommerlekene så lett.

Det største problemet er økonomi. Det er ingen penger å snakke om i apparatet rundt sommeridrettene. Uten sponsoravtaler eller solid støtte fra idrettsforbundet så blir det veldig tungt å satse hardt. Så lenge utøverne må ha fulltidsjobber kan vi ikke forvente et dryss av OL medaljer.

Norge er fremdeles et av verdens rikeste land så det handler kun om prioriteringer. Hvis vi vil hevde oss i sommerlekene må vi satse mer. Vi venter spent på Tokyo 2020.

OL medaljer

OL medaljer
OL medaljer for 2018. Foto: Korea.net / Korean Culture and Information Service

Det blir som kjent delt ut tre medaljer i hver øvelse både i sommer OL og vinter OL.

Gullmedalje – tildeles vinneren

Sølvmedalje – tildeles andreplassen

Bronsemedaljer – tildeles tredjeplassen

Motivene på medaljene varierer, men det er en del kjente elementer som ofte blir brukt. Disse inkluderer OL ringene, olivengren, Den olympiske ild og Panathinaïkó Stádio. I tillegg så er det alltid et landemerke fra vertsnasjonen på medaljene.

Medaljene er runde med feste for et bånd, slik at medaljen kan henges over nakken til utøverne. Det er et krav om at medaljene skal være minst 60mm i diameter og 3mm tykke. De eksakte dimensjonene varierer.

Gullmedaljen består av sølv, men er belagt med 6 gram gull. Sølvmedaljen er rent sølv, mens bronsemedaljen består av 97% kobber, 0,5% tinn og 2,5% zink.

OL medaljene er derfor ikke verdt mye hvis man kun ser på metallet de består av. Gullmedaljen er verdt ca. 5000 kr, mens bronsemedaljen ikke er verdt mer enn 30 kr.

Det er mulig å kjøpe ekte OL medaljer for så lite som 2000 kr på Ebay, men prisen kan fort bli over 100 000 kr dersom man vil kjøpe en antikk OL medalje. Årsaken til at OL medaljene er såpass billige er at det finnes veldige mange av dem.