Det sies at nordmenn er født med ski på beina, og det stemmer trolig. Men så har vi de som trives best på vann og i båt, og dette er kraftkarer som Norge er svært stolte av.

De har sikret Norge totalt 30 medaljer i OL-historien, og da trengs det sterke nakker fordi her snakker vi mye tungt og gjevt. Våre kajakk-padlere har nemlig vunnet 6 OL-gull, og roerne har sikret seg 3 medaljer av den edle sorten.

Brødrene Hansen

Den virkelige gullalderen startet med brødrene Frank og Alf Hansen i sommer-OL 1976 i Montreal. De tok tidenes første norske OL-gull i roing da de vant dobbeltsculler. De satte standarden, og suksessen ble fulgt opp ved at mange dyktige personer leverte topp prestasjoner i og rundt båtene 365 dager, år etter år. Vi skal ikke glemme at Norge trolig er verdensmester i å skape ildsjeler i lokalsamfunnet….

Tidligere toppidrettsjef og Olympiatopp Tore Øvrebø er selv tidligere en dyktig roer, og han ble senere landslagstrener for Olaf Tufte. Det må vel sies at samarbeidet ble en gedigen suksess? Den sterke bonden Tufte sikret seg OL-gull både i Aten i 2004 og i Beijing i 2008. Her snakker vi om en liten gruppe med mennesker som alltid presterte best når det gjaldt som mest. Store treningsmengder har alltid vært oppskriften på suksess, og dette var tøffe gutter med hår på brystet.

Brødrene Hansen var tøffere enn de fleste idrettsmenn i Norge, og de har spilt en meget viktig rolle i dagens idretts-Norge. Her snakker du om typer som trente godt over 1200 timer i året og ikke forstod ordet ‘fridag», og derfor ble Alf og Frank Hansen roere av ypperste klasse. De var nærmest uslåelige i båten i flere år, og de fulgte opp suksess fra NM og VM med å vinne det berømte OL-gullet i 1976.

Dette var en duo som løftet tonnevis med jern, løp harde intervaller og gikk lange turer i skisporet med pulk og tunge sekker. Belønningen ble utallige medaljer og kongepokaler, og Alf Hansen var med i utrolige fire OL i sin karriere. Hvem glemmer vel den flotte avslutningen han fikk med OL-sølv i dobbeltfirer i Seoul-1988?

Det er ingen tvil om at brødrene sprengte treningsbarrierer og satte en ny standard med tanke på satsning, struktur og internasjonal matching. De var to store fysiske rotalenter som passet veldig godt sammen, og de ble kalt motoren og teknikeren. Duoen herjet i de prestisjefylte konkurransene i Luzern og Ratzeburg, og de hadde beinharde dueller med nordiske rivaler. Tenk hva disse to gigantene kunne ha fått til i Moskva-OL i 1980?

Dessverre skulle den norske meningsløse boikotten føre til at Frank Hansen mistet motivasjonen, og det betydde at han trappet ned på treningen. Karrieren gikk mot slutten, men han kom senere sterkt tilbake på 80-tallet som landslagstrener for norske rotalenter. Med Franks viktige bidrag innen systematisert trening, roteknikk og opplegg med høydeopphold gikk Norge som ro-nasjon inn i en ny suksessfull epoke. Ville man bli best ja da må man trene, spise og sove.

Olaf Tufte – maskinen

Dette passet perfekt for Olaf Tufte. Struktur, disiplin, ærlighet og uendelig mange treningstimer i båt, på sykkelsetet og i styrkerommet vil gi resultater. Den energiske kraftkaren har rodd seg frem til å bli en av nasjonens mest likte idrettsprofiler og en av tidenes norske olympiere. Vi snakker om 2 OL-gull i singlesculler, utrolige 6 OL-deltakelser og et premieskap fullt av medaljer. Atlanta, Sydney, Aten, Beijing,London og Rio, Olaf Tufte er en legende!

Tufte debuterte i OL-1996 i Atlanta med en 8.-plass i firer uten styrmann, og fire år senere tok han sølv i dobbeltsculler sammen med sin makker Fredrik Bekken i Sydney. Den norske nasjonen satt klistret foran TV-skjermen og fulgte gulljakten i singlesculler både i 2004 og 2008. Herregud for en rå mann! I sommer-OL i Rio i 2016 rodde Tufte og Kjetil Borch i land en bronsjemedalje i dobbeltsculler etter at London 2012 hadde vært en skuffelse.

Olaf Tufte hadde en tøff innstilling, en kropp som tålte mye trening og dyktige trenere og støtteapparat. Men han hadde også en annen viktig ingrediens til å lykkes. Han hadde nemlig en ekte kjærlighet til sin idrett.

Knut Holmann

Det samme kan sies om Knut Holmann, Norges mestvinnende utøver i sommer-OL etter krigen. Dette er den populære padler-legenden som representerte Norge i verdenstoppen i 1990-årene. Debuten i Seoul i 1988 må ha gitt mersmak fordi medaljefangsten startet i Barcelona i 1992 med både sølv og bronse. Holmann vant K-1 1000-meteren i Atlanta-OL i 1996 samt sølv på 500 meter , og han var bare enorm i i OL i Sydney fire år senere. Det ble gull i K-1 på både 500 meter og 1000 meter!

Holmann var med i fire OL, og gjennom 12 år har han vært ener-kajakkens konge på 500 og 1000 meter. Medaljesamlingen er på hele tre gull, to sølv og en bronse.Han var rett og slett en fantastisk padler som også sikret seg 13 VM-medaljer inkludert 4 gull.

Vi snakker igjen om et helt spesielt individ som ble en utrolig idrettsutøver. Struktur, disiplin og stor motivasjon til å drive frem nye resultater og prestasjoner skapte ikke bare personlig suksess, alen ble lagt med tanke på fremtidige talenter og norsk suksess på vannet.

Eirik Verås Larsen

Eirik Verås Larsen var ikke stort dårligere enn idolet. Bergenseren kan stolt se tilbake på gull i Athen-OL i 2004 på K-1 1 000 meter, og han kopierte dette i London-OL åtte år senere!

Men husker du den enorme prestasjonen han stod for i 2004 i løpet av en drøy time? Først padlet Verås Larsen inn til gull på 1000 meteren, og han sørget også for å få med seg bronse noen timer senere, i K2 med Nils Olav Fjeldheim. Makan til innsats!

Det ble en gjev sølv-medalje i 2008 i Beijing på 1000 meteren, og den nye sportssjefen i Norges Padleforbund er en legende som nyter stor respekt både blant lagkamerater, media og blant konkurrenter. Det ble nemlig 22 medaljer i OL, VM og EM!

Brødrene Alf og Frank Hansen, Olaf Tufte, Knut Holmann og Eirik Verås Larsen var store idrettsmenn. De hadde gode holdninger og representerte Norge på aller ypperste måte, og de beviste at Norge er så mye mer enn bare en nasjon som trives på ski og skøyter.

Olaf Tufte sin offisielle nettside finner du her!

Les hele historien om hvordan OL ble til her: Historien om de Olympiske Leker.