Visste du at Norge var sterkt i mot ideen om å ha vinter OL på programmet? Skinasjonen Norge var faktisk blant Europas sterkeste kritikere av å arrangere slike vinter-mesterskap. Vi hadde jo våre egne nordiske mesterskap i Holmenkollen, men IOC fikk heldigvis fikk oss nordmenn på andre tanker. De neste 100 årene har bevist at nordmenn er best i verden på is og snø.

Starten

Året var 1908, og det var varme sommerdager i London De olympiske leker skulle arrangeres, og vinteridretten kunstløp stod på programmet. Det samme var faktum i sommer OL i Antwerpen 1920 med ishockey og kunstløp som to viktige øvelser. Det var først i 1924 at verden fikk oppleve tidenes første vinter-OL, og vertsnasjon var Frankrike med den kjente og kjære alpebyen Chamonix som populær og historisk vert med 258 deltakere på startstreken inkludert en nordmann som het Thorleif Haug. Han ble kongen i sporet da han sikret Norge tre gull.

Hvert fjerde år skulle vinteridrettene konkurrere om edelt metall, og det var flotte vertsbyer som ble stemt frem av IOCs medlemmer. OL flyttet seg fra St. Moritz i 1928, til Lake Placid i 1932 og Garmisch-Partenkirchen i 1936.
La oss dvele litt ved tyskernes OL i Garmisch-Partenkirchen. Her stod Alfred Hitler på tribunen og tenkte ut sine djevelske planer for de neste årene, mens Sonja Hennie snurret rundt på isen med nye medaljer om halsen. Kunstløpersken dominerte sporten totalt, og hun vant 3 OL-gull, 6 EM-gull og utrolige 10 VM-gull! Hun var stjerne og ble senere en enda større stjerne da hun flyttet til Hollywood.

En verden i krig

En verden i krig førte til at det ble verken vinter-OL i Japan i 1940 eller i Italia i 1944, men i 1948 var OL-sirkuset tilbake i St. Moritz. Lagleder for hopplaget var hopphelten Birger Ruud som hadde avsluttet en flott karriere etter å ha tatt OL-gull i både 1932 og 1936.

Han hadde sittet i tysk fangenskap under krigen, og motstandsarbeidet hadde gjort Ruud til en enda større folkehelt samt et symbol på ekte norsk vinnermentalitet. Under de olympiske lekene hadde han hoppet lengre enn unggutta på laget, og til slutt fikk han muligheten i enda et OL. Birger Ruud sikret seg en utrolig sølvmedalje! Heia Norge og alle de som jobbet for å frigjøre Norge under 2. verdenskrig. Dette var ekte helter!

Vinter OL Feber

I 1952 var det virkelig OL feber. De olympiske lekene skulle for første gang arrangeres på norsk jord, nemlig i Oslo. Men hva med Tyskland? En meget het politisk potet. Skulle de få delta på norsk jord? I forkant av de olympiske leker hadde det vært lange diskusjoner i IOCs møtelokaler i Sveits, og det var en stor motvilje fra den norske komiteen om tysk deltakelse. Heldigvis løste dette seg vet at Norge fikk garantier på at ingen tyske deltakere med nazistisk tilknytning skulle få lov til å delta i Oslo.

Det norske publikummet heiet frem heltene i alpint, bob, skøyter, ishockey, kunstløp, kombinert, langrenn og hopp, og vinter-OL ble en stor suksess med feiende flotte resultater i Holmenkollen og på Bislett. Norge ble beste nasjon i den to uker lange folkefesten, og flaggbærer Hjalmar Andersen herjet på skøytebanen. 3 OL-gull ble det på den meget populære Hjallis som var best på 1500 meter, 5 000 meter og 10 000 meter.

Store kjente navn

Store kjente navn som hopperen Arnfinn Bergmann og langrennsikonet Hallgeir Brenden fulgte opp med nye gull, og det ble kombinert-gull for Simon Slåttvik. Stein Eriksen vant storslalom og da ble han den første alpinisten utenfor alpene som vant OL-gull. Det ble 7 gull og totalt 16 medaljer på Norge, og OL hadde skapt nye nasjonalhelter.

Medaljesamlingen til Hjalmar Andersen var imponerende, men han var også en folkelig atlet og Ola Nordmanns virkelige favoritt. Han vant alt og skape god stemning! På begynnelsen av 50-tallet var han uslåelig på glattisen, og det ble OL-gull, VM, NM og EM. Norge var en skøytegal nasjon!

At de norske idrettsgutta var populære var det ingen tvil om, men det ble bare to nye gull i vinter-OL i Cortina d’Ampezzo i 1956. Hva tror du den norske befolkningen husker best fra disse olympiske lekene? Sverre Stenersens i kombinert eller Hallgeir Brenden på 15-kilometeren? Nei, dette er et OL som huskes best for en helt spesiell flørt. Det var nemlig lite med økonomiske bonuser og fete premier på den tiden, og det var ingen divanykker i den norske troppen. Det var inntil den italienske skuespilleren Sophia Loren troppet opp gullfesten til trauste Brenden fra Trysil! Du har vel sett det ikoniske bildet av

Brenden med verdens vakreste kvinne på fanget? Filmdivaen må ha hygget seg vilt fordi hun satt der nemlig i hele 14 minutter…
Det var så tid for å sende OL-fakkelen til Squaw Valley i 1960 hvor den amerikanske presidenten Richard Nixon åpnet lekene. Det ble satt verdensrekord av skøyteløperen Knut Johannesen på 10 000 meter, og den senere så kjente radiostemmen i NRK, langrennsløperen Håkon Brusveen, vant OL-gull på 15 kilometer. Men for vertene huskes nok dette OL best for amerikansk gull i ishockey etter å ha slått både rivalen Canada og mektige Sovjetunionen i finalerunden.

Over 1000 utøvere

I 1964 i Innsbruck stilte over 1 000 utøvere på startstreken men dette ble et Vinter OL som ble dominert av Sovjetunionen og da spesielt skøytedronningen Lidija Skoblikova som vant fire gull. Knut Johannesen eller han er jo mer kjent som Kupper’n var flaggbærer og feiret med å sikre enda et nytt skøytegull.

Vinter OL i 1968 går inn i historiebøkene for flere grunner. Det var store idrettspersonligheter i aksjon i Grenoble, det ble satt flotte rekorder og Norge ble faktisk beste nasjon i lekene. Men det er definitivt en hjemmefavoritt som huskes aller best. Alpinisten Jean-Claude Killy sikret seg tre olympiske gull, i slalåm, storslalåm og utfor samt at han også vant verdenscupen sammenlagt to ganger. Killy ble en tung politisk skikkelse i fransk idrett, og han har hatt lederverv i både Tour de France, Albertville-OL og i IOC.

Vinter OL i Europa

I 1972 ble vinter OL for første gang arrangert utenfor Europa og nord-Amerika. Sapporo var vertsby og denne gangen skulle det bli olympiske leker i Japan etter at landet måtte si ifra seg OL i 1940 på grunn av invasjonen i Kina.

I anledning avgjørelsen om å arrangere vinter OL i 1976 hadde det vært heftig møtevirksomhet i IOCs hovedkontor. Denver hadde vunnet avstemningen klart foran Sion, Tampere og Vancouver, men befolkningen i Colorado stemte nei mot å bevilge penger til dette enorme arrangementet. Nå måtte den internasjonale olympiske komiteen på banen for å finne en erstatter. Flere måneder senere ble det avgjort at Innsbruck og Østerrike skulle arrangere OL på nytt.

Men i 1980 var amerikanerne veldig klare for å arrangere tidenes beste OL i historien med Lake Placid var vertsby, og Erik Heiden bydde opp til fest med å ta hele fem OL-gull på skøyter.

De neste tiårene skulle by på mange store idrettspersonligheter som skulle skrive seg inn i idrettshistorien, og det ble virkelig bevist ettertrykkelig at nordmenn er født med ski på beina, skøyter i sekken og hoppski på skuldra.

Hvis du ønsker mer informasjon om Vinter OL kan du sjekke ut Wikipedia.

Les om Sommer OL på våre nettsider her!