Forberedelser for OL 2020 i Tokyo

Klimaet i Tokyo

Olympiatoppen er godt i gang med forberedelser for OL 2020 i Tokyo og det ekstreme klimaet som er forventet.

Tokyo har et subtropisk klima med varm og fuktig sommer, samt mild vinter. Gjennomsnittlig maksimumstemperatur under OL datoene er på 30 grader celsius, men dette er kun gjennomsnittet over en lang tidsperiode. I senere år har det blitt mer normalt med hetebølger og det byr på store problemer for norske utøvere.

Forberedelser for OL 2020 i Tokyo

Det regner forholdsvis mye i Tokyo, mer enn det gjør i Oslo, men selvsagt mindre enn det gjør i Bergen. Kanskje er vi heldig og får mye regn, men vi kan ikke planlegge ut i fra det.

Forberedelser for OL 2020 i Tokyo

Landslaget i roing – trener i drivhus

I 2018 består landslaget i roing av utøverne Kristoffer Brun, Are Strandli, Olaf Tufte, Kjetil Borch, Birgit Skarstein, Nils Jajob Hoff, Martin Helseth, Erik Solbakken, Ask Tjøm, Oscar Stave Helvig, Marianne Madsen, Thea Helseth, Kris Cato Tohn og Anna Sofie Een Sture.

Det ekstremt sterke norske landslaget i roing forbereder seg for tiden for VM i roing som går av stabelen i Bulgaria 9. til 16. september. Der vil det bli konkurrert i åpen klasse for både menn og kvinner, lettvektsklasse og para-roing. Sistnevnte klasse er for funksjonshemmede utøvere.

Temperaturen er forventet å bli svært høy under VM i roing og utøverne trener derfor nå i et spesialbygget drivhus som holder 35 grader og 80% luftfuktighet. Roerne skal først trene på vannet, og deretter sykle inne i teltet i 45 minutter.

Dette er også med tanke på forberedelser for OL 2020 i Tokyo hvor temperaturene er forventet å bli svært høye. OL blir som kjent holdt i Tokyo 24. juli til 9. august 2020. I år ble det målt varmerekord i området på disse datoene med brennhete 41,1 grader celsius. Dessuten føles temperaturen enda høyere på grunn av høy luftfuktighet. Dette byr på store utfordringer med tanke på fare for heteslag så utøverne må være svært godt forberedt.

Av den grunn blir det i skrivende stund bygd et varmerom på Toppidrettssenteret som skal stå ferdig 1. november 2018. Det kan bli avgjørende for norske resultater i OL 2020.

Det nye varmerommet kan varmes opp til 45 grader og 80% luftfuktighet, samt at det kan nedkjøles til -15 grader. Nå er det kanskje ikke så aktuelt å trene i et kulderom da man bare kan stikke nesten utomhus i Norge, men det er fint å ha muligheten til det også.

Friidrett

Gruppen av idrettsutøvere som muligens blir hardest rammet av klimaet er friidrettsutøverne, og spesielt langdistanseløperne.

Triatlonutøverne Gustav Iden og Kristian Blummenfelt fra Bergen Triathlon Club har også vært på Toppidrettssenteret og utsatt seg for varmetrening. Først testet de sine prestasjoner i normaltemperatur på 18 grader, og deretter under Tokyo-forhold.

Tokyo-forhold er definert som 33 varmegrader med 70% luftfuktighet.

Før testen startet svelget utøverne en pille som fungerer som temperaturmåler, slik at idrettsforskeren Jørgen Melau kunne måle kjernetemperaturen under treningen. I tillegg fikk utøverne fire temperaturmålere plassert på arm, nakke, skulder og legg.

Målet er å finne ut hvor mye kroppstemperaturen øker under varmetreningen, samt hvor mye ekstra melkesyre som produseres. Med målrettet trening kan dette bedre kontrolleres og vil gi oss økte utsikter for OL medaljer.

Flere idretter får problemer

Det er ikke bare roerne og friidrettsutøverne som får problemer med for høye temperaturer. Klimaet er også ventet å bli spesielt utfordrende for de som konkurrerer i padling, sykling og sandvolleyball.

Sandvolleyball er spesielt interessant da dette er utøvere som er svært godt vant med høye temperaturer, men med det sagt så kan en hetebølge få store konsekvenser.

Sanden er alltid varmere enn luften, så med Tokyo-forhold på 33 grader vil sanden trolig være hele 49 grader.

Dersom gradestokken kryper opp i 40 grader vil sanden være minst 56 grader. Det er varmt nok til å forårsake tredjegrads forbrenninger.

Forberedelser for OL 2020 i Tokyo er derfor nært knyttet til temperaturene som er forventet.

Odds på OL 2020

Det ekstreme klimaet kommer selvsagt til å påvirke oddsen på de forskjellige utøverne. Les mer om Odds på OL 2020 her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *