Den Norske OL troppen 2020

Han kom til finalen som Lucky Loser i semifinalen. Han startet i bane 1. Det var høy luftfuktighet og nærmere 40 varme grader. De fleste av 80 000 tilskuere på tribunen støttet hjemmefavoritten Johnny Gray. Vebjørn Rodal fra Berkåk hadde oddsen mot seg da han stod på startstreken i OL i Atlanta 1996.

Arven etter Rodal

Men 1.42,58 er den magiske tiden som gjorde at Rodal skrev seg inn i historiebøkene med olympisk gull på den gjeve 800 meteren. En hvit europeer med syk vinnervilje, stor sult og enorme treningsmengder hadde løpt fortere enn resten av verden, på en av de tøffeste og vanskeligste distansene i friidrett som er OLs mest utbredte idrett.

Norske utøvere har også kastet langt og lengre enn de fleste. Spydkasteren Egil Danielsen satte en berømt verdensrekord i Melbourne-OL i 1956, Trine Hattestad feiret gull i Sydney i 2000 og Andreas Thorkildsen kastet til gull både i 2004 i Athen og i 2008 i Kina. «Citius, Altius, Fortius», eller hva?

Men Norge var verken Raskere, Høyere eller Sterkere i OL i Rio i 2016. Fattige fire bronsemedaljer ble fasisten i Norges svakeste olympiske mesterskap på over 50 år, og Olympiatoppen, utøverne og trenerapparat fikk mye pes. Hvor er vinnerne? Hvor er talentene? Hva vil skje i Tokyo-OL i 2020?

Svaret er at Norge har noe stort på gang. Spesielt i friidrett.

Hvite menn kan ikke hoppe hekk?

Det sies at hvite menn ikke kan dunke. Eller hoppe hekk. Det er kanskje derfor USA har dominert øvelsen 400 meter hekk i OL med velkjente Edwin Moses i 1984 i Los Angeles, Andre Phillips i 1988, Kevin Young i 1992, Derrick Adkins i 1996, Angelo Taylor i 2000 og 2008 og Kerron Clement i 2016.

Men vent nå litt… Du drar kanskje kjensel på det navnet Kerron Clement? Ja, det stemmer. Det er fordi han kom til kort da Norges nye friidrettsstjerne Karsten Warholm feide over de 10 hekkene i VM i London i 2017! Gull til Norge på 400 meter hekk, sølv til Yasmani Copello fra Tyrkia og den sure OL-vinneren fra USA løp inn til en bronsemedalje.

Warholm ble historisk i august i 2017. Med hekkegullet ble han den første norske mannlige utøveren som vant VM-gull i en løpsøvelse! 1996-modellen fra Dimna Idrettslag ble årets norske idrettsnavn, og den tidligere meget talentfulle mangekamp-utøveren er vår store gullfavoritt i OL i Tokyo i 2020. Han og trener Leif Olav Alnes har skumle hensikter for fremtiden. Pila peker ikke bare riktig vei, den peker bratt oppover.

Bildet er lånt fra azonline.de

Karsten Warholms historie

Men løpstalentet Karsten Warholm kommer ikke fra intet, hør bare her:
Den første store internasjonale tittelen ble plassert i skapet da Warholm ble ungdomsverdensmester i 2013 i Ukraina.
På hjemmebane løp han fra alt og alle, og det ble NM-titler på 400 meter i 2014, 2015 og 2016, samt at han vant tre norske gull i hekk.

Ønsket om å bli en klassisk tikjemper var sterkt da Warholm reiste til Rio-OL i 2016, men med ny norsk rekord på 400 meter hekk i forsøksheatet forstod Ola Nordmann at noe stort var i emne. Det ble ikke finaleplass på unggutten, men trener Leif Olav Alsnes smilte lurt. Nå skulle det fokuseres på hekk, hekk og bare hekk, og dette er en trener som har den lille X-faktoren. Han skapte gull av norsk gråstein på 90-tallet med Geir Moen og John Ertszgård, og nå følger han opp det unge hekketalentet Amalie Iuel tett. Hun vil garantert bli å se på startstreken i OL i 2020.

Gromgutten Karsten Warholm satte kurs for Polen i juli 2017, og det ble gull i U23-EM på 400 meter hekk, samt sølv på 400 meter. Det så virkelig ut til at han tålte tøffe løpsopplegg, mye reising og tøffe treningsmengder.

Suksessen ble fulgt opp med seier i Diamond League-stevnene i Oslo og Stockholm. Gutten hadde funnet go’formen og både Vebjorn Rodal og hekkelegenden Edwin Moses bemerket i internasjonale medier at Warholm er en slik utøver som virker å prestere best når det virkelig gjelder. Det ble ettertrykkelig bevist 9. august med VM-gull i London!

Tikamp

Norge har et annet stort talent som kan bli en potensiell medaljekandidat i tikamp. Martin Roe har den nye norske rekorden på 8228 poeng og det er en prestasjon som får oppmerksomhet fra eksperter i friidretten. Her snakker vi om en en komplett utøver som skal prestere på 100 meter, lengde, kule, høyde, 400 meter, 110 meter hekk, diskos, stav, spyd og 1500 meter. Man blir svett bare av å skrive ned øvelsesprogrammet!

Tenk på hva OL-vinneren Ashton Eaton, nevnte Roe og resten av tikamp-atletene går gjennom, både i mesterskap og i det nitidige treningsarbeidet de legger ned. Roe er en meget lovende utøver som har trent godt i mange år og med økt selvtillit kan dette bli veldig spennende fremover.

Men Sondre Nordstad Moen er det nok langt færre som kjenner til. Maratonløperen vet han kan prestere i Tokyo-OL i 2020, fordi han har allerede prestert i Japan. Med en supertid! Det var Fukuoka Marathon og Nordstad Moen løp på tiden 2.05.48. Det er krutt! Aldri har en europeer og ikke-afrikaner løpt så fort, og nå seiler trønderen opp som en mulig outsider til OL-medalje på den 42 195 meter lange langdistanseøvelsen. Det ble en 19. plass i OL i Rio i 2016, men med ny trener i form av italieneren Renato Canova lukter det fugl. Han har trent klasseløpere de siste 3 tiårene, med ekspertise på høydetrening, hard mengdetrening og mental styrke. Kan Sondre Nordstad Moen virkelig hamle opp med afrikanerne og Mo Farah i Tokyo-OL i 2020?

Med Jakob Ingebrigtsen er alt mulig, og han vil ganske sikkert representere Norge i flere olympiske leker. Her har vi en fremtidig olympier med et enormt talent, men han er ikke med for å delta. Ingebrigtsen skal vinne. Det handler om 1500 meter og edelt metall.

Det er nok bare skader og overtrening som kan sette en stopper. Vi vet jo alle at det ikke er noe feil med løpsgenene og selvtilliten i Ingebrigtsen-familien. Begge brødrene er jo europamester på 1500 meter, og alt av trening overvåkes av pappa Gjert. Denne familien er i ferd med å utvikle en internasjonal stjerne i denne unge gutten og han kan vise til imponerende resultater i ulike øvelser. Jakob Ingebrigtsen ble europamester for junior i terrengløp i 2016, og året etter vant han nye EM-gull for juniorer på 5000 meter og 3000 meter hekk. Jakob har flere NM-gull inkludert 1500 meter og han har satt juniorrekorder på løpende bånd.

Er du god nok er du gammel nok, sies det. Jakob Ingebrigtsen vil være 20 år når OL-sirkuset ankommer Tokyo i 2020, og vi tror han står han på startstreken sammen med Martin Roe, Sondre Nordstad Moen og Karsten Warholm.

Les våre andre nyheter her!

Les mer om Karsten Warholm her!