Kongen og dronningen

Det er vanskelig å beskrive de med få ord. OL-dronningen Marit Bjørgen og OL-kongen Ole Einar Bjørndalen. Det er bare ikke mulig! De sa takk for seg i 2018 og det norske folket er takknemlige for alle prestasjoner og flotte øyeblikk denne duoen har gitt oss i skisporet og via TV skjermen


Bildet er lånt fra Trønderbladet.no

Marit Bjørgen – dronningen av norsk vintersport!

Marit Bjørgen er tidenes vinterolympier med 15 medaljer, 2 medaljer mer enn Bjørndalen. De har utrolig nok likt antall OL-gull, nemlig åtte. De har også likt antall OL-sølv med fire. Og Bjørgen har så 3 bronsjemedaljer mens Bjørndalen har en medalje i bronse.

Hvorfor har de blitt så utrolig populære? Fellesnevnerne er klisjeer som imponerende internasjonale prestasjoner, best når det gjelder, sympatisk væremåte og ydmyke i med- og motgang. Dette er toppatleter som har trent hardt, fulgt en strukturert treningsplan i flere tiår og holdt seg på toppen av pallen renn etter renn.

Hvor mange ganger har vi ikke sett disse to herlige trynene dukke opp på skjermen i målområdet med snørr og slim hengende fra nese og munn! Du verden så stolte vi i Norge er av denne gullduoen som har holdt seg unna både skandaler og sladrespalter.

En utrolig karriere

Marit Bjørgen har en utrolig karriere å se tilbake. Hun har faktisk vunnet gull i alle langrennsøvelser i OL foruten 10 kilometern. Da snakker vi om en utøver som behersker alle distanser i både klassisk og fristil, samt skiathlon og lag. Du skal være en rå maskin for å vinne sprint, sprintstafett, 15 kilometer, 30 kilometer og normal stafett!

Det er derfor Bjørgen er den store OL-dronningen, og hun har også utrolige 84 seire i verdenscupen, fire ganger vinner av verdenscupen sammenlagt og glem ikke Tour de Ski-tittelen i 2015.

Hun har vunnet utallige priser på Idrettsgallaen som arrangeres i Hamar hvert år, og hun har blitt stemt frem av både det norske folk og utøverne selv som igjen viser at hun er et veldig respektert med- og konkurransemenneske.

Hva husker du selv best fra Marit Bjørgens karriere?

Stafetten i 2002 i Salt Lake City da Norge med kjente kjære utøvere som Bente Skari, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Anita Moen ble slått i spurten av Tyskland?

Sølvet på 10 kilometeren i Torino i 2006 med sjukdom i kroppen og en jublende Kristina Smigun på toppen av podiumet?

Eller sesongene midt på 2000-tallet som var preget av sykdom, overtrening og dårlige resultater?

Kanskje det er Bjørgens første individuelle OL-gull, gullet i Vancouver i 2010 som ble sikret ved å banke Justina Kowalczyk og Petra Majdic i klassisk sprint? Eller hva med gullet på 15 kilometer dobbel jaktstart noen dager senere?

Hvem glemmer ikke det emosjonelle OL-gullet på spesialdistansen 15 kilometer med skibytte i Sochi i 2014? Eller lagsprint-gullet med Ingvild Flugstad Østberg? Den norske dominansen fortsatte med tredobbelt norsk på pallen på 30 kilometer fristil med Therese Johaug og Kristin Størmer Steira, og det var veteranen som gikk først over målstreken nok en gang.

En avslutning verdig en dronning

Eller hva med det fantastiske OL-gullet i Pyeongchang i 2018? Marit Bjørgen avsluttet sin OL-karriere med å vinne 30 kilometeren klassisk stil med nesten to minutter til finske Krista Pärmakoski som tok sølvet.
Høydepunktene er mange.

Nå skal legenden fra Rognes legge skiene på hylla. Det er både velfortjent og forståelig fordi det er ikke mange som klarer å holde seg i toppen i vinter etter vinter, år på år. Det kalles en vinnerskalle av dimensjoner, med gode fysiske forutsetninger og et viktig støtteapparat. Nå jubler svenskene etter tiår med juling i skisporet, meen har de glemt at Therese Johaug er tilbake?!?

Ole Einar Bjørndalen – kongen av norsk vintersport

En annen legende som takker for seg er Ole Einar Bjørndalen som er tidenes mestvinnende vinteridrettsmann. Han gikk styggfort på ski, og han var veldig treffsikker både på standplass og med egen trening. Du verden så mye spenning og gledelige opplevelser han har gitt den norske befolkningen via både NRK, TV2 og Eurosport.

Vet du egentlig hvor vanskelig skiskyting er? Bittesmå blinker, maxpuls og kalde vindgufs på plass… Og best av alle sesong etter sesong med beinharde internasjonale konkurranser var nettopp Bjørndalen som vant alt som var å vinne i skiskyting. Jaggu vant ikke verdens beste skiskytter også et verdenscuprenn i vanlig langrenn også, nemlig 15 kilometeren i fristil i Gällivare i 2006.

Den norske befolkningen må ha reist seg opp fra sofaen og klappet i all ærbødighet da Ole Einar Bjørndalen ble tildelt Ekebergs Ærespris i 2002. Gullgutten fortjente virkelig norsk idretts høyeste utmerkelse, og folket har reist seg av glede og beundring gang på gang.

Gullrekord av Bjørndalen

Ingen andre skiskyttere har tatt like mange gullmedaljer og medaljer totalt som Bjørndalen i OL eller i VM, og han tok medalje i alle OL i perioden 1998-2014. Han sikret seg verdenscupen i skiskyting 6 ganger og han vant utrolige 95 renn! Det var noe helt spesielt med denne fyren i de olympiske leker, han ble liksom en formsterk grådig medaljegrossist.

Ole Einar Bjørndalen debuterte på Lillehammer i 1994 uten medalje, men deretter så han seg aldri tilbake. Det første gullet kom i Nagano i 1998 på 10 kilometer sprint, med ditto stafett-sølv. Man visste at denne utøveren ville dominere skiskyting i mange år fremover, og fire år senere var han uslåelig i Salt Lake City med fire nye gull; 10 kilometer sprint, jaktstart, 20 kilometer normaldistanse og stafettgull!

Det ble ingen gull i Torino i 2006, men tre nye medaljer med OL-sølv på normaldistansen og jaktstart, samt fellesstarten som gav bronse. Men Bjørndalen sikret seg et nytt gull i Vancouver i 2010 på stafetten, og det ble OL-sølv på 20 kilometer.

Hvem glemmer vel OL-Sochi i 2014 og 10 kilometer sprint? Gullmedaljen ble hengt rundt halsen til Ole Einar Bjørndalen etter en maktdemonstrasjon av 40-åringen! Selv med en strafferunde vant han sprinten med 1,3 sekunder foran Dominik Landertinger med Jaroslav Soukup som begge skjøt blankt. OL-kongen kronet karrieren med gull også i mixed stafett.

Høydepunkter i karrieren

Det er så mange karrierehøydepunkter å velge mellom når vi snakker om Kongen av skiskyting, men det er en helt spesiell hendelse som fikk både konkurrenter, eksperter og lagkompiser til å måpe. Det var Nagano i 1998 og Bjørndalen ledet sprinten etter to feilfrie skytinger i et forferdelig snøvær. Han var storfavoritt til å gå inn til sitt første OL-gull, men rennet ble avlyst da Bjørndalen var bare to kilometer fra mål!

En lynende forbannet skiskytter smelte med kjeften og veivet med stavene etter å ha blitt fratatt vinnermuligheten. Dette var en blytung beskjed. Men det tok ikke mange minuttene før fokuset var tilbake. Det var jo snart klart for ny dag med ny start på samme løp.

Og hva tror du skjedde? Ole Einar Bjørndalen klinte til med feilfri skyting, et vanvittig løp i skisporet og han gikk overlegent til topps med over minuttet ned til sølvvinneren! Da er du sterk i både kropp og hode, og det var de begge to. Både kongen Bjørndalen og OL-dronningen Marit Bjørgen.

Les gjerne våre andre artikler her:
Vinter OL – historien
Sommer OL – historien