Vladimir Putin elsker judo

Den tidligere jusstudenten og KGB-agenten Vladimir Putin ble en mester i å utnytte motstandernes antatte overlegne styrke til sin fordel. Veldig sentralt i hans tenkning står den olympiske kamsporten judo. En idrett den spinkle rottefangeren lærte seg av ren nødvendighet. Vladimir Putin elsker judo!

Mannen Putin

Vladimir Putin ble født i 1952, av fattige foreldre, og i barndommen bodde de i en liten kommunal leilighet i St Petersburg. Den lille svake guttepjokken brukte visstnok mye av fritiden sin til å jakte på store rotter i de illeluktende trappeoppgangene. Det var tøffe tider, mye mobbing på skolen og et lutfattig lokalsamfunn, og det handlet rett og slett om kampen for å overleve.

I sjette klasse begynte Putin med sambo og ble senere en lokal juniormester. Kampsporten sambo ble utviklet av den Røde Armé tidlig på 1900-tallet for å forbedre egenskapene til soldatene i nærkamp. Men 14 år gamle Putin flyttet fokuset over på judo, og her var det visstnok lett å se at unggutten hadde talent.

judoHan var dyktig på nasjonalt nivå, og han ble senere seniormester i hjembyen Leningrad. Den russiske presidenten har også skrevet en bok om judo, og boken fra 2004 ble senere en DVD-hit. Det var teknikk, egne nye kast og total dominans ala Putin-style. Men vil du lære å gå på vannet, knuse leca-steiner og bøye metallstenger, ja da må du nok kjøpe andre bøker og filmer. Men jeg skal være forsiktig her fordi du kødder liksom ikke med en macho-president som har svart belte i judo. Vladimir Putin elsker judo

Studenten Vladimir Putin

Jussstudenten Putin gikk ut av universitet i 1975, han var allerede da medlem av Sovjetunionens kommunistiske parti og han gikk direkte inn i KGB samme året. Jobb-CVen skulle snart inkludere kontraspionasje, overvåkning av utenlandske diplomater og forfølgelse av politiske opprørere i Sovjetunionen. Rykte betyr alt i denne bransjen.

I 1991 ble han derfor St. Petersburgs utenriksminister, og snart hadde president og vodkaelskeren Boris Jeltsin gitt Putin jobben som nestsjef for presidentens stab. I august 1999 ble Putin Russlands statsminister, men i denne kaotiske perioden skjedde det mye i Moskva: Boris Jeltsin trakk seg med umiddelbar virkning i desember, og Russland hadde allerede en ny mann som president: Vladimir Putin.

En av verdens mektigste menn, Vladimir Putin elsker judo!

Du kan trygt si at sistnevnte har klatret til topps av maktpyramiden i rekordfart med hjelp av sine lojale menn og kanskje med ett og annet judokast. Han styrer et land med 142 millioner innbyggere. Han kjemper mot både EU, Nato og USA og han arrangerer OL, Fotball-VM og store arrangementer på rekke og rad. Er det virkelig Vladimir Putin mot resten av verden? Vladimir Putin elsker judo

Judoens hovedkvarter ligger i Kudokan i Tokyo. Vladimir Putin har allerede vært der tre ganger, og han vil garantert være på plass i sommer-OL i 2020. Ikke på selve judomatten. Selv om han har svart belte og sjelden reiser tomhendt hjem fra Tokyo; I 2000 fikk han tildelt det røde og hvite beltet (sjette dan), og han fikk den prestisjefyllte graderingen 7. dan i 2009.

Kronen på verket kom i 2012 da han som første russer fikk 8. dan, og det er bare et fåtalls judoutøvere som har oppnådd dette i judoens eksistens. Litt av en fighter, denne Vladimir Putin!