Sommer-OL i Paris 2024

I tillegg til å arrangere de olympiske leker, fikk Frankrike arrangere to OL i 1924 med både Paris og Chamonix som arrangørbyer. Når Paris nå også skal arrangere sommer-OL i 2024, er dette nøyaktig 100 år siden forrige gang.

Prosessen

Å bli valgt ut som vertsnasjon for OL er en omfattende og krevende prosess. Paris ble invitert som interessert vertsby for å lære hvordan innfri gjeldene krav. De som valgte å gå videre ble deretter inkludert i selve kandidaturprosessen, som pågikk fra 2015 til 2017, hvor IOCs sesjon avslutningsvis valgte vertsby for 2024. Det er i hovedsak tre akser som styrer denne kandidaturprosessen:

  • Visjon, lekenes konsept og strategi
  • Styring, juridisk og finansielt
  • Lekenes utførelse, opplevelse og gjenbruk av arenaer

Olympisk Agenda 2020

Vertskandidatene for sommer-OL 2024 er de første som må jobbe etter den nye agendaen, som er et strategisk veikart for den fremtidige olympiske bevegelsen. Agendaen har etablert omfattende endringer for gjennomføring av olympiske leker, som blant annet omhandler de miljømessige sidene ved arrangementet.

I tillegg til Paris var også Los Angeles, Roma, Hamburg og Budapest kandidater. På IOCs sesjon i Lima i 2017 var det imidlertid Paris som arrangørby for 2024, mens Los Angeles blir arrangør for de påfølgende sommerlekene i 2028.

Ved foten av monumentene

Når Paris åpner dørene for OL i 2024, er det ved foten av sine storslagne monumenter. De fleste av lekenes arenaer og lokasjoner, er eksisterende bygninger, plasser og monumenter – med Eiffeltårnet som kanskje den mest iøynefallende.

Åpningsseremonien skal avholdes på elven Seinen, og maratonruten er lagt gjennom byens sentrum og videre til Versailles langs et bakteppe av ikoniske landemerker. Det storslåtte Grand Palais skal huse fekting, rullebrett på Concorde-plassen, samt bueskyting ved Invalides.

Flere andre byer blir også involvert som verter, og det blir surfing på den franske øya Tahiti. Loddtrekning for billettkjøp åpner om bare noen dager 1. desember 2022. Her er link til den offisielle billettsiden: Paris 2024 Billetter. OL i Paris blir arrangert i perioden 26. juli til 11. august, med påfølgende paralympiske leker fra 23. august til 8. september.