Skating i OL

Skateboarding har kommet en lang vei siden den spede begynnelse på 50-tallet da amerikanske surfere begynte å sette rulleskøytehjul på planker, sånn at de kunne trene på land utenfor sesongen for surfing. I Norge var skating ulovlig fra 1978 til 1989, men 31 år senere har skating blitt så stuerent at det blir en olympisk gren under OL 2020 i Tokyo.

Skateboarding på 1970-tallet

Frem til 70-tallet var skateboarding noe helt annet enn det vi kjenner det som i dag. Den gangen foregikk skating for det meste på flat mark og de vanligste triksene som ble utført var piruetter og håndstående.

Skateboarding ble revolusjonert da en gruppe ungdommer i California fikk tilgang til polyuretanhjul med kulelager. De mest kjente ungdommene i gruppen var Tony Alva, Stacy Peralta og Jay Adams, hvis historie ble filmatisert i filmen Lords of Dogtown i 2005.

Polyuretanhjul gjorde at rullebrettene fikk bedre grep på veibanen og dermed åpnet det seg mange flere muligheter for skaterne. Ungdommene hadde bakgrunn innen surfing og startet derfor med å etterligne bevegelsene de gjorde i vannet, men de skulle snart oppdage noe helt nytt.

Skating i OL

I 1976 var det tørke i California og det ble forbudt å fylle opp svømmebasseng med vann. Det markerte starten for et nytt kapittel i skatingens historie da ungdommer begynte å skate i tomme svømmebassenger rundt omkring i California.

Veien derfra til moderne skateboardramper var kort.

Moderne skateboarding

Skating har fortsatt et rebelsk preg til tross for at det nå er en global industri med over 40 milliarder kroner i årlig omsetning og 11 millioner aktive utøvere.

Mange utøvere har utvist misnøye over kommersialiseringen av skatesporten og at det nå skal bli en OL-gren. Det var derfor lenge usikkerhet knyttet til hvilke utøvere som kommer til å stille opp i OL.

Et eksempel på denne misnøyen er NORB (Norsk Organisasjon for RulleBrett), som har stilt seg negativ til skating som en OL-gren. NORB ble etablert i 1977 da det ble kjent at Statens Forurensingstilsyn ville gjøre skating forbudt.

Forbudet ble likevel vedtatt og skating var ulovlig i Norge frem til 1989.

NORB sitt argument mot skateboarding som OL-gren er at skating er en inkluderende sub-kultur, og at fremdyrking av vinnerkulturen som finnes i idretten forøvrig ikke er ønsket. Skating har nemlig alltid vært en måte for ungdommer å finne sammen, uten at det har blitt lagt mye vekt på konkurranse.

Argumentet til NORB er noe paradoksalt ettersom de selv har arrangert NM i skating siden 1989.

Det norske landslaget i skating

Landslaget i skating ble plukket ut i januar 2018 og består av sju menn og en dame:

  • Tonje Pedersen (24), Larvik
  • Karsten Kleppan (29), Bærum
  • Hermann Stene (26), Larvik
  • Gard Hvaara (22), Larvik
  • Mats Hatlem (19), Oslo
  • Elias Nilsen (17), Stavanger
  • Petter Brunvatne (18), Kristiansand
  • Jonas Carlsson (16), Kristiansand

Høyest rangert blant de norske skaterne er Hermann Stene, som er på 103. plass på den globale rankingen.

Realistisk sett blir det neppe noen OL medaljer på den norske troppen, men merkeligere ting har skjedd. Landslaget har tross alt hatt over to år på å forberede seg når OL går av stabelen 24. juli 2020 i Tokyo.