Covid i den norske OL-Troppen

Panikken sprer seg i den norske OL-troppen etter at sprinttrener Arild Monsen har testet positivt for korona mindre enn to uker før ilden tennes i Beijing.

I drøye to uker har Arild Monsen vært på samling med OL-utøverne i langrenn i Seiser Alm. Søndag testet sprinttreneren positivt på en antigentest på Gardermoen og mandag viste PCR-test også positivt resultat på koronasmitte, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding mandag formiddag. 

Trener Ole Morten Iversen, som kom hjem samtidig som Aril Monsen, testet negativt for covid på antigentest ved ankomst. Skiforbundet jobber nå på spreng med å få en oversikt over nærkontakter og karanteneregler. 

Frykter smitte 

OL-troppen er både triste og sjokkerte over beskjeden om koronasmittede Monsen. 

– Jeg ble sjokkert, og synes utrolig synd på Arild. Det er veldig trist, sier langrennssjef Espen Bjervig, som er i Norge, til VG

– Det var det verste som kunne skje. Smitte i troppen så tett innpå avreise OL, sier langrennssjefen.  

Han forteller at Monsen ikke kan reise til Kina på torsdag, og kaller situasjonen kaotisk. Alle løpere, trenere og støtteapparat som fremdeles er i Seiser Alm har testet negativt på hurtigtester søndag og mandag. Mandag venter PCR-test med antatt svar tirsdag.  

– Mye uro  

OL i Beijing arrangeres fra 4. til 20. februar, og 6.februar er det klart for første øvelse for skiherrene. Petter Northug, tidligere langrennsløper og nå ekspert i TV 2, sier det verste som kan skje er at smitten sprer seg videre i troppen:  

– Nå er det mye uro i gruppen. Det var det verst tenkelige tidspunktet å få smitte inn i troppen. Når løperne vet at Monsen testet positivt på en PCR-test er de spente på om det slår ut på dem også, sier han til TV 2. 

Onsdag reiser utøverne til Norge før OL-troppen flyr til Kina 27.januar. Langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo er blant dem som risikerer karantene dersom han anses som nærkontakt. Da er det en mulighet for at han ikke rekker Beijing-flyet som går torsdag og istedenfor må han innstille seg på å bli med flyet til Olympiatoppen 31. januar. 

– Klæbo er vårt største gullhåp på herresiden. Det verst tenkelig utfallet er at OL-eventyret stopper her. Han er naturligvis spent. Nå er det ikke noen ro i forberedelsene, sier Northug.