Sumobryting i Japan – hvorfor er det så populært?

I den nordøstlige delen av Tokyo ligger Ryogoku, og her må Ryogoku Kokugikan besøkes. Det er den mest kjente sumobryterhallen i Tokyo, og bryterne har egne turneringer tre ganger i året.

Hver turnering varer i 15 dager, og du vil oppleve en fantastisk oppvisning av kroppsteknikk, nærkontakt og taktikk.

Sumobryting i Japan

Sumo har en helt spesiell plass i det japanske samfunnet med sin eleganse, tradisjoner og ritualer. Sporten har sin opprinnelse i Japan, med en historie som går over 1 500 år, og det begynte egentlig som et bønnerituale i templene for å sikre rike avlinger.

Utøverne er bokstavelig talt store nasjonalhelter. Det er ikke billig å se en kamp, men det er så mye historie i denne nasjonalsporten at du bare må bruke et par timer på å se på store tunge kolosser duellere på matten, eller dohyo som jordgulvet heter på japansk.

Det er lov å skyve, kaste og bryte, og kampene varer bare i et par sekunder. Men ritualene i forkant tar sin tid; det trampes i jordgulvet, de renser munnen med vann, kaster salt over skuldrene og klapper i hendene. Hvorfor? Utøveren gjør dette for å drive ut onde ånder, få krefter, rense og vise at de ikke har våpen.

Bryterne får tildelt rang etter dyktighet, og det er stormester-tittelen yokozuna som rangeres som den høyeste. Han nyter stor respekt og oppmerksomhet og mesteren kan ikke miste sin rang.

Lang tradisjon

En idrett med slike lange tradisjoner i Japan har skapt utallige legender, og her har du et par navn som er verdt å kjenne til om du ønsker å imponere en japaner.

Legenden Taiho oppnådde Yokozuna allerede som 21-åring, og Akebono var den den første ikke-japaneren som fikk stormesterstatus. Glem for all del ikke Futabayama som vant 69 kamper på rad, en rekord som er umulig å slå, mens lettvekteren Chiyonofuji på 120 kilo var en teknisk begavelse.

Internasjonale helter

Det er ikke mangel på internasjonale helter, og Mongolias Hakuho, uslåelige John Tenta aka Kototenzan og den koreanske sumobryteren Rikidozan som ble en japansk wrestlinghelt bidro til sumofeber også utenfor Japan. Visste du forresten at den 265 kilo tunge sumolegenden Yamamotoyama er trolig Japans tyngste person? Han ble senere involvert i en kampfiksing-skandale sammen med 16 andre sumobrytere.

En sumobryter`s diett

Jeg vet ikke om du blir sulten av å se på disse utøverne, men de har tydeligvis spist godt og mye. Det finnes ikke vektklasser i sumo, men gjennomsnittsvekten for den største divisjonen var 160 kilo i 2016. Utrolig nok lå kroppsfettprosenten på 20 eller lavere!

Det betyr vel at maten i området rundt Ryogoku Kokugikan skal holde bra kvalitet, og du bør smake på chanko-nabe. Dette er en proteinrik gryterett som er sumobryternes daglige føde, og du kan velge mellom skalldyr eller kylling – samt mengder med ris.

Her har du kalorier, karbohydrater og proteiner i en boblende mix, og utøverne spiser gryta to ganger om dagen. Vi snakker om ca 20 000 kalorier!

Sjekk ut vår reiseguide i flere deler her:
Slik flyr du til Tokyo
Hva kan man gjøre i Tokyo?

Vi har lånt bilder fra Shutterstock.com og Google.no