Spis sushi i Japan

Å kalle det rå fisk blir litt feil selv om ordet faktisk betyr «sur smak». Sushi er en matrett som kommer fra Japan og den består av kokt ris tilsatt en spesiell eddik samt fisk eller skalldyr. Men sushi er egentlig bare et samlebegrep for Japans populære nasjonalrett fordi den har mange smakfulle varianter.

Sushi

Vi må nesten 2 000 år tilbake i tid ettersom sushi kom via Sørøst-Asia og Sør-Kina innen den ble introdusert til japanerne. Sushi stammer fra narezushi som er fermentert ris brukt i forbindelse med pakking og oppbevaring av fisk. Risen ble kastet, fisken ble spist og smaken var selvfølgelig sur.

Dette ga opphav til oshizushi på 1400-tallet for da begynte man å bruke risvinseddik for å forlenge holdbarheten til risen. Gjæret ris og kokt fisk ble presset inn i en bambusboks og innholdet ble komprimert. Eddiken modnet risen, risen smakte bedre og dette stykket med mat ble kuttet opp i biter.

Gatemat

Retten utviklet seg videre som gatemat i Tokyo og her ble rå fisk solgt i små gatekiosker. I 1850 kom det store gjennombruddet da kokken Hinaya Yohei serverte biter av rå fisk på en liten pute av ris, og og dette ble så raskt kopiert av andre gaterestauranter. Sushi hadde nå tatt sine første steg som fastfood og fingermat, og den har aldri sett seg tilbake etter dette.

Sushi finnes i flere varianter:
Sashimi: Rå fisk og skalldyr uten ris og serveres med soya saus
Nigiri: Rå fisk på ris
Maki: Ruller med noritang rundt ris fylt med rå fisk, skalldyr eller grønnsaker
Futomaki: En tykkere versjon av maki
Tempura: Frityrstekt

Det er forskjellige fisketyper å velge mellom, og noen av favorittene er kamskjell, laks, kokt scampi, krabbe, tunfisk, kveite, blekksprut og ål.

Nordmenn elsker Sushi

Nordmenn elsker fisk, men det var først midt på 80-tallet at Norge fikk nyte den første sushirestauranten. Det var selvfølgelig på beste og dyreste vestkant i Oslo… Interessen steg på 2000-tallet, og det var dyrt, trendy og smakte godt. Det var samtidig big business og gav klingende mynt i kassen! Et tiår senere var det hundrevis av steder i Oslo som solgte sushi, men nå hadde også andre storbyer som Bergen, Stavanger og Trondheim kommet etter.

Dagligvarebutikkene og kiosker fulgte opp sushifeberen slik at det ble mulig å kjøpe sushi på Ica, Rema 1000, Kiwi, Rimi, Meny, Coop, Deli de Luca og 7-eleven. Rå fisk og en stripe ris i et plastikkbeger, sa du?

Sushi i Norske hjem

Nå er det blitt vanlig å servere sushi til sine gjester og familiemedlemmer i norske hjem, men dette er jo kokkekunst som tar årevis å beherske. Bare spør en ekte sushikokk; hver bit skal harmonere i smak med syre, bitterhet, sødme og salt. Sushi serveres med wasabi, ingefær og soyasaus, og dette er matopplevelse, hygiene og sunnhet i en unik blanding.

Men de fleste nordmenn vet jo knapt hvordan sushien skal spises. Fisken dyppes vanligvis i soyasausen, ikke risen. Hvem har ikke gjort denne feilen? Mange sushikokker setter stor ære i å lage en god soyasaus, og de blir jo forbanna når du putter wasabien oppi soyaen og rører rundt. Ingefær tygges i små mengder mellom de forskjellige sushiene for å nøytralisere forrige smak og rense ganen slik at smaksløkene er klare for neste delikatesse.

Men hva er den grønne wasabi-klumpen egentlig godt for? Wasabi er laget av en pepperrot fra Japan som er meget sterk og må brukes med forsiktighet når den legges på sushibiten. Wasabien er bra for fordøyelsen og den har en bakteriedrepende funksjon. Sunn og trygg mat, eller hva?
Da er det bare å gjøre seg klar for OL i 2020. Hiv på deg en kimono, skyll ned et par kopper sake og ta tak i to pinner. Vi skal kose oss med sushi i Tokyo!