Pandemi-OL 2021

Sommer-OL 2020 ble som kjent flyttet til 2021 og skal gå av stabelen 23. juli. Årsaken til at OL ble flyttet er selvsagt den pågående koronapandemien. IOC var strengt imot å utsette OL, men måtte til slutt bøye av for presset fra både japanske politikere og utøvere. Nå som den nye datoen nærmer seg er det fortsatt mange i Japan som er meget kritiske til å gjennomføre arrangementet.

Av hensyn til smittevern har det blitt bestemt at OL skal gjennomføres uten tilskuere. Det er opplagt at det vil dempe smittespredningen av Covid-19, men i henhold til kritikerne så er det likevel uforsvarlig å gjennomføre arrangementet.

Frykt for smittespredning

Det er ventet at 11 238 utøvere skal delta i sommerlekene. De aller fleste skal reise til Japan med fly, og de trenger selvfølgelig også et stort støtteapparat. Totalt er det flere hundre tusen mennesker som skal reise, eller har reist til Japan. Det er derfor ikke overraskende at det er en del motstand fra lokalbefolkningen.

Det spiller for øvrig ingen rolle hva lokalbefolkningen måtte mene, for det er kun IOC som har rett til å kansellere OL. Ikke en gang Japans statsminister Shinzo Abe har myndighet til å kansellere lekene. Det er i henhold til kontrakten mellom IOC og vertsnasjonen.

For å gjøre vondt verre så har ikke Japan klart å rulle ut vaksineprogrammet på en effektiv måte. I skrivende stund er det kun 17,9% av befolkningen som er fullvaksinert. Dermed ligger dessverre alt til rette for en ny smittebølge på grunn av nettopp OL.

Enda en faktor som må tas med i betraktningen er kostnadene. Japan har budsjettert med 135 milliarder kroner. Det er en enorm sum, men den blir muligens enda større. Siden 1960 har nemlig OL i snitt gått over budsjett med 172%.

Investeringene har altså vært gigantiske, men inntektene blir mye lavere enn først forventet ettersom lekene skal holdes uten publikum.

Vi kan ikke annet enn å føle med Japan. Det er en kjip situasjon og vi håper at alt går etter planen.