Kan Japan vinne Fotball VM?

Kan Japan vinne Fotball VM? Da medlemmer av den olympiske komiteen fra Japan denne uka reiste til Moskva for å studere arrangment, fasiliteter og logistikk, var det med tanke på å skape et fantastisk sommer-OL i 2020. Nå endres møteplaner og reiseruter fordi det er fotballfeber blant japanerne. Representantene må jo på fotballkamp i Volgograd!

Fotball VM Historien til Japan

Japans første deltakelse i VM var så sent som i 1998, og derfor er det imponerende at de deltar i VM for sjette gang. De har vunnet Asian Cup fire ganger og de har prestert godt i flere VM. Det ble 16-delsfinale både på hjemmebane i 2002 og i Sør-Afrika i 2010. Men på FIFA-rankingen ligger «de blå samuraiene» fra solens land helt nede på 61. plass. Med Norge åtte plasser høyere opp, nemlig som nummer 51 i verden. Det var derfor oddsen på at Japan skulle vinne Fotball-VM lå på jevnt over 500 ganger innsatsen. Slik verdi finner du ikke lenger!

VM Sluttspill for Japan

Mens OL-komiteen skal hilse på viktige innflytelsesrike personer under Fotball-VM, er Japans fotballhelter i ferd med å ta kvantesteg på rankingen. De kan nemlig vinne Gruppe H, en av VMs tøffeste grupper. De vant 1-0 mot Colombia i åpningskampen, det ble poengdeling mot Sadio Manes Senegal og Polen er allerede utslått. Trener Akira Nishino’s Japan trenger bare et poeng for å sikre seg avansement. Og der venter enten England eller Belgia.

Japan var gruppevinneren av det første grunnspillet i kvalifiseringen i Asia, og de møtte lettvektere som Syria, Singapore, Kambodsja og Afghanistan. Fasiten ble sju kamper med full pott og en uavgjort. Det avgjørende gruppespillet ble mer spennende og her ventet Saudi Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Thailand og Irak. Seks seirer, to poengdelinger og to tap ble fasiten. Japan hadde nok en gang sikret seg VM-plass etter å ha vunnet gruppen foran Saudi Arabia og Australia. De to sistnevnte klarte likevel å komme seg til VM via playoff.

Yata-Garasu

Den trebente kråken på emblemet til den japanske landslagsdrakten heter Yata-Garasu, og den representerer styrke og hurtighet. Det var dette den bosniske treneren Vahid Halilhodžić prentet inn i sine elever. Mer fysisk og direkte spill. Stjernespillere som Shinji Kagawa og Keisuke Honda ble benket eller fjernet fra troppen, men resultatet var murring innad og veldig variable prestasjonener i kvaliken.

Treneren ble til slutt sparket på grunn av manglende kommunikasjon og tillit hos spillerne, og han har senere gått til søksmål mot det japanske fotballforbundet og deres president Kozo Tashima.

Kan Japan vinne Fotball VM?

Akira Nishino har bare et par måneder med internasjonal erfaring. Men den tidligere landslagsspilleren har vært trener for Kashiwa Reysol, Gamba Osaka, Vissel Kobe og Nagoya Grampus. Holder det da? Men temposterke Japan har vist en spilleglede og defensiv trygghet som har fått internasjonale eksperter til kalle dette laget en mulig outsider i Russland.

På venstrekanten har 30-åringe Takashi Inui vært veldig god og han scoret sist mot Senegal etter flott samspill med lagkamerat Shibasaki, samt at han har 3 mål på siste tre kamper. Skal Eibar-spilleren produsere igjen i kveld? Det er mer enn sannsynlig.

Det er i ferd med å bli et riktig spennende VM-sluttspill for Japan, og det er klart for Åttedelsfinale i kveld klokken 20.00. Kan Japan beseire Belgia på Rostov Arena? Kan Japan vinne Fotball VM?