Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

Spørsmålet er det mest stilte i norsk idrettshistorie. Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven? Datoen var 25. februar og året var 1982. Det var herrenes 4 x 10 kilometer stafett i ski-VM. Norge mot Sovjetunionen i Oslo. Hvem skulle tro at en sindig trønder fra Melhus skulle stå for en av tidenes dramatiske øyeblikk i idrettshistorien.

Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

Etter at Lars Erik Eriksen hadde gitt den ursterke svensken Thomas Wassberg god motstand, knallet Ove Aunli til på sin etappe. Norge ledet med over 30 sekunder på Sovjet-laget, men på slutten av 3. etappe falt Pål Gunnar Mikkelsplass i en bratt nedoverbakke. Et klønete knall og fall som skulle koste dyrt. Ikke bare tok Sovjet tok inn hele forspranget, men ved veksling var det totalt 10 sekunder i russernes favør.

Hedersmannen og gullgrossisten Oddvar Brå skulle ut på ankeretappen mot Aleksandr Zavjalov. Kjør nå, Oddvar!

Formsterk oddvar Brå

Formsterke Brå må ha vært veldig selvsikker fordi bare noen dager tidligere hadde han sikret seg VM-gull på 15 kilometeren foran nettopp rivalen fra Sovjetunionen. Trønderen satte da også opp en voldsom fart, og han tok inn hele åtte sekunder på en drøy kilometer. Det var briste eller bære! Publikum i Holmenkollen-løypa vet å sette pris på store idrettsmenn og de heiet frem sin store helt. Kunne det virkelig gå?

Da duoen skulle kjøre opp på stadion, gikk Brå nærmest på bakskiene til den russiske bjørnen. Det var skulder mot skulder i den lille bakken. «Se på Oddvar! Nå kommer han.» Gutta i NRK-bua var i ekstase og de snakket i munn på hverandre. Og Brå gjorde et monsterrykk. Det ble en voldsom duell. Russeren snublet, Brå fikk en luke, men staven hans hadde brukket.. «Nei og nei. Gi mannen en stav!»

Et ekstra gir?

I de korte nano-sekundene som fulgte skjer det flere øyeblikk som burde ha vært verdig olympisk anerkjennelse. Etter å ha stått på alle fire i snøen, freste russeren Zavjalov igjen fremover i jakten på nordmannen med bare en stav. Men enda mer imponerende var Terje Bogen. Den senere så kjente sponsorkongen viste tegn til en toppfart selv Carl Lewis burde vært misunnelig på da han løp opp til Brå med en ny stav. Takk og pris og hvilken dramatikk som folkehavet i Kollen fikk oppleve! Du må vennligst sjekke Youtube om du ikke har sett dette klippet tidligere.

Med enorme krefter staket Brå og Zavjalov seg fremover, og det er trolig umulig at treskiene har nådd høyere hastigheter enn denne februardagen. Brå var i føringen, men russeren skiftet spor da det gjensto drøye 100 meter. Nå var de virkelig side om side på oppløpet. Ulidelig spennende og publikum holdt pusten. Begge kastet seg over målstreken. Hvem vant? Foto-finish?

Gullet deles

Etter langt om lenge ble det bestemt av juryen at gullet skulle deles. Dødt løp! Det var umulig å skille kamphanene. Dette er et av idrettshistoriens mest dramatiske øyeblikk sett med norske øyne, og kanskje det var rettferdig at både Norge og Sovjetunionen stod øverst på pallen i 1982.

Den folkekjære helten Oddvar Brå vant flere store nasjonale utmerkelser som blant annet Aftenpostens gullmedalje, Egebergs Ærespris, Holmenkollmedaljen og Olavstatuetten. Han sikret seg 2 VM-gull, han var tre ganger vinner av verdenscupen sammenlagt og i premieskapet har han utallige NM-gullmedaljer. Norges mest stilte idrettsspørsmål er uten tvil: Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

To OL Sølv

Men han klarte aldri helt å sette sitt store preg på OL-historien til tross for utrolige 5 OL-deltakelser. Det ble med to OL-sølv på stafettene i 1972 og 1980, men samtidig kom han på en meget imponerende 4. plass i Calgary-OL i 1988 – som 37 år gammel. Han var også den norske flaggbæreren under åpningsseremonien i Canada, og da han veivet med det norske flagget kunne vårt folk stolt glede seg over en legende som aldri lot seg knekke av verken treski, skøyteteknikk, alder eller russere på oppløpet.

Ordene «La den mannen få en stav!» kom fra Jon Herwig Carlsens munn, men vi spør som Dagbladet gjorde; «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?»