Hvilke idretter i OL 2020

Baseball er Japans mest populære sport, og den er endelig tilbake på OL-programmet. Men hvilke idretter kommer det til å være i OL 2020? I Tokyo-OL i 2020 skal det konkurreres i 33 idretter og totalt 324 øvelser, og det er vel ingen overraskelse at også karate er tatt inn i varmen når man tenker på hvilket land som skal arrangere?

Ikke alle idretter skaper OL-feber

Det har vært en voldsom utvikling i antall OL-deltagere og idretter, og nå kan vi glede oss til nye bekjentskaper som softball, surfing, sportsklatring og skateboard. Men overlever de til neste OL?

Det var bare 9 idretter på programmet i det første moderne OL inkludert tradisjonelle favoritter som turn og fekting. Du lurer kanskje på hvordan en ny idrett kommer inn som OL-gren? Det olympiske programmet er nemlig ikke statisk, og godt er det ellers hadde vi fortsatt hatt ishockey og kunstløp på TV-skjermen midt på sommeren.

Den internasjonale olympiske komite IOC har som krav for at en idrett skal bli vurdert som OL-øvelse, må minst 75 land over fire kontinenter praktisere denne idretten. Her hjelper det nok ikke å ha gode relasjoner innad i IOC selv om det er mange av oss som rister på hodet da vi leser historiebøker om ulike prøvegrener i OL helt tilbake i 1900.

Luftballongløp

Luftballongløp var ikke en idrett for de med høydeskrekk, og du skal ikke kimse av livredning.Men å kalle det en OL-øvelse er vel å dra det litt for langt? I 1904 skulle det konkurreres i styrketrening med hantler, men det hørtes ganske tafatt ut. Vi sa vel egentlig det samme om hobbyfavoritten bowling i 1988? Seilflyvning var prøvegren i 1936 og offisiell olympisk gren 4 år senere, men dette OL ble avlyst på grunn av 2. verdenskrig. Vi er litt usikre på hvorfor en slik idrett ble tatt inn som prøvegren i de olympiske leker, men noen ganger er rikmannsklubben IOC veldig uforutsigbare.

Bildet er forøvrig lånt av HowlingPixel.com

Amerikansk fotball

Amerikansk fotball stod på programmet i 1932, men det ble altfor mye politikk med NFL inne i bildet. Apropos amerikanere, lacrosse var OL-gren både i 1904 og 1908, og det var bare 4 deltagende lag med i disse to olympiadene. Men neida, disse gutta veivet videre med høy kølle og ble prøvegren i 1928, 1932 og 1948. Da var det heldigvis slutt på forsøkene fra en idrett som ble bedre kjent i Norge via Christopher Ostreichers skuespill i Hollywood-hiten American Pie.

Vannski ble prøvd ut i OL i 1972, men dette er noe som strengt tatt tilhører feriefylla i Syden…. Visste du forresten at Roller-hockey var på programmet i 1992? Nei, ikke jeg heller og med mangel på interesse var det på hue og rævva ut.

Hvilke idretter i OL 2020?

Det er mye vann, muskler, ball og krutt i hvert eneste sommer-OL, og Tokyo er intet unntak. Vannidrettene inkluderer mye mer enn bare bassengkongen Michael Phelps’ evige gulljakt, men stuping, synkronsvømming og vannpolo får sjelden de store overskriftene i internasjonal presse. Sistnevnte er dog en meget gjev idrett hos nasjoner som Malta, Serbia, Italia, Ungarn og Kroatia. Så hvilke idretter i OL 2020?

Det er derimot ikke overraskende at strandvolleyball ble med som olympisk idrett. Volleyball var nemlig med i OL allerede i 1964 i Tokyo, og vi snakker her altså om en megapopulær idrett. Fotball er en verdensidrett, cricket har en enorm fanskare spesielt i Asia, men sett med tanke på antall utøvere er det faktisk få idretter som kan måle seg med volleyball på verdensbasis. Strandløvene var en prøvegren i 1992 da OL kom til Barcelona, og fire år senere var idretten som gjorde duoen Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide til nasjonalhelter inne i varmen for godt.

Hva er mest populære idretten i Japan?

Den mest populære idretten i Japan er baseball, den har forgreininger tilbake til 1800-tallet og det er stor TV-dekning med profesjonelle ligaer og spill på universiteter og skoler. Det er flere japanere i den amerikanske MLB, og vi kommer ikke utenom landets store yndling Shohei Ohtani i Los Angeles Angels. Baseball har sine venner og fiender, den har faktisk vært prøvegren i sju olympiske leker! Baseball var OL-gren i 1992 i Barcelona, men ble fjernet etter etter Beijing-OL i 2008.

Du kan tro at Tokyo har drevet tung lobbyvirksomhet for å få baseball tilbake på OL-programmet i 2020!

Bildet er lånt av Thoughtco.com

Golf og Tennis i OL?

Golf og tennis er også nye idretter som er tatt inn som OL-grener det siste tiåret. Kan det kanskje ha noe med IOCs økonomiske interesser å gjøre? Japan kan umulig klage. De har nemlig to store gullfavoritter i golfstjernen Shigeki Maruyama og tennishelten Kei Nishikori. Les vår artikkel om Odds på OL 2020, om du vurderer å tippe på de Olympiske Sommerlekene 2020. Her finner du gode tips til hvor du bør tippe, og hvilke bookies du bør holde deg langt unna.