Hesten som ble tatt for doping

Et trist kapittel i den norske OL-historien i doping inkluderer hesten Camiro som under OL i 2008 ble tatt for det forbudte stoffet capsacin. Den ble nektet start i OL-finalen i sprangridning og Norge mistet bronsen i lagkonkurransen. Men selv om det internasjonale hestemiljøet har hatt flere dopingsaker er sprangridning neppe det sorte fåret i idretten.

Hesten som ble tatt for doping

De fleste dopingsaker i sommer-OL dreier seg om vektløfting og friidrett, men at hestesport skulle ligge foran både bryting og sykling i antall dopingsaker er det ikke mange som hadde trodd. Dette er en eldgammel olympisk sport. Hestesport debuterte i OL allerede i 1900 i Paris, for deretter å glimre med sitt fravær i 1904 og 1908. Hestene var tilbake på OL-programmet i 1912 i Stockholm, og siden den gang har man konkurrert i dressur, feltritt og sprangridning samt lag.

Sprangridning er den mest kjente øvelsen, og her skal ekvipasjen, altså hest og rytter, hoppe over hinder på en stor bane med med færrest mulig feil og innenfor en maksimaltid. Dressur er å få hesten til å gjøre bestemte handlinger på kommando. Feltritt er en gammel militær gren innen ridesporten som setter hesten på prøve i utholdenhet og mot, og rytteren må mestre sin hest.

Doping i hestesport?

Men om du lurer på om det er mye doping innen hestesport, så er det ikke helt Tour de France nivåer ennå. Det er ikke uvanlig å gi hesten smertestillende stoffer slik at den ikke kjenner smerte i de lange beina og kanskje løper både bedre og fortere i en konkurranse. Ja, det kan dog forverre en eventuell skade, og det har utrolig nok vært tilfeller av EPO, anabole steroider og at hester har fått midler som skal stoppe melkesyre-danning i musklene. Men hovedproblemet er jo kommunikasjonen. Eller mangel på den.

Det handler om en hest, og den kan jo ikke snakke med verken lege eller støtteapparat. Den kan ikke ta egne avgjørelser, og derfor må ryttere, trenere og leger forholde seg til dyrevernloven.

Hester blir dopingtestet

En hest kan få smertestillende midler og antibiotikakur men da må dopingfristen overholdes. Det kan være snakk om dager, en uke eller to uker. Dopingprøve og dopingjegerne er selvfølgelig alltid på plass, og det var de også 21. august 2008 i Hong Kong. Den tristeste dagen i norsk hestesports historie.

De hadde ridd over all forventning i OL. Hestene hadde knapt gjort en feil og hver av rytterne hadde gjort en utmerket innsats. Ingen kunne stoppe Tony André Hansen på hesten Camiro i de innledende omgangene og han ridde Norge frem til en sensasjonell bronse i lagkonkurransen. Men alle bidro med knallfine prestasjoner; Stein Endresen på Le Beau, Geir Gulliksens Cattani og Casino som ble ridd av Morten Djupvik. Heia Norge!

Tragisk beskjed

Men så kom den tragiske beskjeden. Det var funnet et forbudt stoff som het capsaicin i Hansens flotte hest Camiro. På grunn av sin smertedempende effekt er stoffet klassifisert som doping. Stoffet var trolig smurt på beina til hesten for å lindre eventuell smerte i forkant av konkurransen. Hest og rytter ble utestengt fra den individuelle konkurransen, sammen med de tre internasjonale rytterne Bernardo Alves, Christian Ahlmann og Denis Lynch.

Det var en tung tid for Tony André Hansen. Han var i et celebert selskap på listen over personer som feilet denne sommeren. Tour de France hadde virkelig et marerittår i 2008! Tom Boonen testet positivt på kokain utpå vårparten og fikk ikke være med, mens ryttere som Manuel Beltran, Moises Duenas, Stefan Schumacher, Leonardo Piepoli, Dmitry Fofonov, Jimmy Casper og Riccardo Riccò havnet alle i dopingjegernes nett.

Nulltoleranse

Men det har ingenting å si hvem som gjorde hva. Hvis det er stoffer i hesten, er det doping uansett. Alle vet at det er nulltoleranse for slikt i hestesporten.

Vi i redaksjonen har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Camiro, men hesten har enda ikke besvart våre henvendelser.