Det skal spilles rugby i Tokyo, men ikke i OL!

Du trodde kanskje rugby stod på OL-programmet? Da tar du ikke helt feil. Sjumannsrugby ble nemlig en OL-gren i London i 2016, men derimot ble den mer velkjente rugby union fjernet allerede etter OL i 1924. Det blir likevel rugby i Japan, og det er fordi det skal arrangeres VM i 2019. Folkefest blir det! Det er nemlig bare fotball-VM og sommer-OL som er større på verdensbasis enn verdensmesterskapet i rugby.

Alle de store rugbynasjonene

De er der alle sammen. Regjerende VM-mester New Zealand, revansjelystne engelskmenn, arrogante franskmenn, ambisiøse Skottland, hissige italienere, ampre argentinere, vinnerskallene fra Irland, lidenskaplige walisere og en selvsikker gjeng fra kenguru-landet. Disse nasjonene braker sammen hvert fjerde år, og slik har det vært siden første VM i 1987. 20 lag er fordelt i fire grupper og i løpet av en 7-ukers periode fra 20. september til 2. november 2019 skal det spilles totalt 48 kamper.

Rugby VM 2019

Det er første gang det internasjonale rugbyforbundet legger et VM til Japan. Vi snakker liksom ikke om en stormakt innen denne idretten, men med Tokyo-OL i 2020 håper de store lederne at et mesterskap i Japan skal hjelpe rugby-familien å nå ut til nye land og store masser av supportere på denne kloden. En selvsikker vertsnasjon tror at de skal kunne smadre tilskuertallene fra VM i England i 2015. Det blir ikke enkelt. Britene hadde over 2,4 millioner tilskuere samlet på 48 kamper, og det gir et snitt på fantastiske 51 621 tilskuere per kamp!

Rugby-VM 2019 har en spennende spredning innad i Japan. Det skal spilles på totalt 12 arenaer, og åpningskampen er tildelt nettopp Tokyo Stadium. Dette er nasjonalarenaen til Japans landslag i fotball og hjemmebanen til FC Tokyo. Finalen skal spilles på Nissan Stadium i Yokohama som er Japans nest største by. En vanvittig storstue av en area med over 72 000 sitteplasser, og det er her fotballheltene i Yokohama F. Marinos spiller sine hjemmekamper.

Vi snakker altså om to gigantiske anlegg som sammen med Sapporo Dome skal være vertskap for ulike olympiske idretter sommeren 2020. Men om du er en rugbypatriot så er kanskje de to mindre kjente men intime Hanazono Rugby Stadium i Osaka og Kumamoto Stadium verdt et besøk?

Hvor gode er egentlig Japan i rugby?

Sør-Afrika stilte seg samme spørsmål da de gikk i undervurderingsfella i deres åpningsmatch i VM i 2015. Den kvelden i Brighton skrev seg inn i rugbyhistorien som en av tidenes største skreller; Japan vant 34-32! Asiaterne vant tre kamper i gruppespillet, likevel holdt det ikke til avansement. Men rankingen i mai 2018 viste at Japan hadde tatt nye steg. Joda, de ligger fortsatt etter Argentina og Fiji, men med sin 12. plass har Japan lidenskaplige rugbynasjoner som Italia, Georgia, Tonga og Samoa bak seg.

Flere av spillerne fra den historiske kvelden i Brighton er inkludert i trener Jamie Josephs fortropp til VM i 2019; Fumiaki Tanaka, Akihito Yamada, Masataka Mikami, Shinya Makabe, Michael Leitch, Shota Horie, Keita Inagaki, Harumichi Tatekawa og Akihito Yamada. Kan vertene overraske igjen? De har alle muligheter til å komme seg videre fra gruppen.

Irland vil være store gruppefavoritter, men det er bedre å møte irene enn New Zealand. Skottland har en spennende spillergruppe på gang, men skottene er vel et bedre valg enn Sør-Afrika, Wales og Frankrike? Russland skal stå godt til Japan, og gruppen komplenteres av en Play-off vinner.

Gruppene i Rugby VM 2019

Gruppe A: Irland, Skottland, Japan, Russland og Vinner av Play-off
Gruppe B: New Zealand, Sør-Afrika, Italia, Afrika 1 og Repechage vinner
Gruppe C: England, Frankrike, Argentina, USA og Tonga
Gruppe D: Australia, Wales, Georgia, Fiji og Uruguay