De kjente OL-stemmene fra NRK

For mange år siden var det liksom vedtatt som en uformell grunnlov blant folket; «OL er svære greier og slike store arrangementer skal sendes av NRK.» Det var jo klart fordi NRK var best på sport, og hundretusenvis av norske TV-seere benket seg foran TVen når det var olympiske leker på agendaen.

Sendes OL på NRK?

Sommer OL i London i 2012 ble tidenes OL-satsning på NRK, men samtidig også den siste i historien. Norsk rikskringkasting sendte sine siste timer med LIVE-sendinger fra olympiske leker, og det ble vemodig for de som har vokst opp med svart-hvitt og kanskje bare tilgang til den ene kanalen.

Er Nordmenn bortskjemte?

Nordmenn er bortskjemte fjernsynsseere men det er jo NRK sin egen feil. De har hatt så mange dyktige sportsjournalister i sine rekker! Sommer-OL har mange idrettsgrener, men NRKs eksperter syntes å vite mye om det meste. Det var nøktern profesjonalitet på skjermen og det som ble sagt var korrekt, interessant, oppdatert og gjerne litt morsomt. I kommentatorboksene og i TV-studio satt det eksperter på rekke og rad, og dette ble legender som sørget for at NRK kunne sende kvalitetsinnhold døgnet rundt. De kjente stemmene, de store personlighetene og deres ekspertkommentatorer som kunne både teknikk og taktikk.

Hvem er din favoritt fra NRKs storhetstid?

Fra den yngre generasjonen er det umulig å komme utenom de sjarmerende studiovertene Pål Gordon Nilsen, Anne Rimmen, Ingerid Stenvold og Susann Michaelsen. Men vi dykker gjerne litt lenger ned i historien fordi det er mange som fortjener oppmerksomhet.
Sommer OL har alltid mye friidrett på programmet, og det var mange i Norge som vokste opp med duoen Lars Lystad og Karen-Marie Ellefsen bak mikrofonen.

Sistnevnte har vært i NRK siden 1979, og hun debuterte i sommer-OL i Moskva i 1980. Det har blitt mange svette rundetider på friidrettsbanen og utallige flikkflakker på turnmatten med denne populære kommentatoren. En komplett duo kan vi kalle dem. Lars Lystad gikk fra radio til TV, og uansett om det var friidrett eller alpint, Lystad var sportskommentatoren som alltid presterte. Han ble senere erstattet av Jann Post som igjen er en fremragende journalist som dekker det meste innen olympisk idrett. Den norske nederlenderen er kunnskapsrik uansett om det gjelder sykling, golf, roing, padling eller friidrett.

Arne Scheie

Tippekampens Arne Scheie stod i bresjen for en gjeng karismatiske typer som ble veldig populære. Duoen Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen trenger ingen introduksjon fordi dette var en duo av krutt, kunnskap og humor. Spesielt Rike hadde stor innflytelse på NRKs vekst som TV-kanal på store arrangementer, og skiskytingen kan takke Rike. Sølve Grotmol ble komikernes yndling fordi han var lett å parodiere på grunn av stemmeleie, dialekt og ikke alltid like treffsikker med sine faktakunnskaper. Hvem kan vel glemme Sportsrevyen?

Terje Dalby

Terje Dalby var både OL-kommentator, studiovert og en viktig profil for NRK-sporten på 80- og 90-tallet. Øivind Johnssen var en mann for de olympiske leker, og han var i alle OL fra 1964 til 1988. Men dette var også en språkmann som har inspirert nye TV-tryner. Johnssen kunne nemlig snakke flytende engelsk, nederlandsk, italiensk, fransk, tysk og spansk. Da er det like naturlig å nevne den tidligere proffsyklisten og svaert saa språkmektige Dag Erik Pedersen som har skapt seg en meget suksessfull karriere på TV som kommentator, studiovert og programleder.

Sjekk ut OL Odds 2020 på våre dedikerte sider her!